Biblioteket anbefaler:

’Ensomheden i Lydia Ernemans liv’ af Rune Christiansen

Af
Af bibliotekar og litteraturformidler Therese West Boardman

Gentofte Hovedbibliotek

Når efteråret og melankolien melder sig, er det oplagt at søge hen i den nordiske litteratur. Den norske roman 'Ensomheden i Lydia Ernemans liv' er en særdeles smuk repræsentant for denne særlige nordiske stemning.
Lydia Erneman vokser op som enebarn på en gård i det svenske Norrland, hvor man, som der står, “skulle leve et anstændigt liv, og et anstændigt liv var stort set ensbetydende med at leve ubemærket.”
Lydia uddanner sig til dyrlæge og flytter efter et par år i Skåne til en lille bygd i Norge.
Her følger vi så Lydia i hendes meget fysiske arbejde som dyrlæge, et arbejde, der følger de skiftende årstider og landlivets rutiner.
I de landlige omgivelser blandt bønder og dyr finder Lydia både ro og mening. I arbejdet og ikke mindst naturen finder hun trøst og en anderledes enkelhed. Som Rune Christiansen meget poetisk skriver: “Bare være fyldt af dette ene, dette trøstefulde, som lever så stærkt i en: at være til i sommerens lys.”
Lydias sociale liv er begrænset, og forholdet til forældrene fremstår umiddelbart harmonisk uden dog at være tæt.
Det er ikke, fordi hun ikke knytter bånd til andre mennesker, men det er oftest til andre enegængere. Det er især rørende at læse beskrivelserne af hendes forhold til den lidt forsømte dreng Johan.
Selvom Lydia lever et ret ensomt liv, er ensomheden ikke et problem, men et grundvilkår, som hun rent faktisk lever ganske lykkeligt med. Som der står et sted i romanen: “I sit eget selskab var hun hverken rastløs eller urolig. Ikke sjældent tog hun sig i at tænke, at hun havde det godt.”
Ensomheden er for hende en tro følgesvend, en ven, men også en beskytter og en livsnødvendighed.
Det er ikke båndene til andre mennesker, der giver hendes liv fylde. Det er derimod arbejdet med dyrene, det er årstidernes skiften, fuglene, blomsterne, naturens lyde og lugte. Lydia lever med andre ord i harmoni med sine omgivelser og med sig selv.
Det er vitterlig en nydelse at læse Rune Christiansens roman. Man ser tydeligt, at han har en fortid som lyriker. Det er et smukt og intenst sprog. Det er poetisk og melankolsk. Det er virkelig elegant skrivekunst!
Rune Christiansen (født 1963) har udgivet både digte, essays og flere romaner. Han har modtaget en lang række priser, bl.a. Brageprisen for 'Ensomheden i Lydia Ernemans liv'.

’Ensomheden i Lydia Ernemans liv’ er en smuk repræsentant for den særlige nordiske, melankolske stemning. Pressefoto

’Ensomheden i Lydia Ernemans liv’ er en smuk repræsentant for den særlige nordiske, melankolske stemning. Pressefoto

Publiceret 12 October 2017 18:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV