Ugens Læser:

Søren Høy

Søren Høy, 44 år, filmproducer og initiativtager til Kubrick Festival 2017.

Hvilken film har du sidst set?
“Den seneste film, jeg har set, er Blade Runner 2049. Den første Blade Runner fra 1982 er jeg vokset op med, og den var i mange år en film, som jeg ofte så lidt af. Den har mange eksistentielle lag og overvejelser. Nærmest et studie i fremtidens etik. Den nye er god, stærk og har den samme langsommelighed som den gamle. Den nye er absolut værdig.”

Hvem er din favoritinstruktør?
“Jeg har mange. Stanley Kubrick har altid været i min top tre. Andre navne skifter lidt afhængig af, om jeg ser deres film igen. Martin Scorsese, Ingmar Bergman, Lars von Trier, Chaplin, Malick, Lynch, Haneke, Innaritu, Sorrentino, Cassavetes, Vinterberg, Tarantino, Roy Andersson og Coppola - alle sammen mænd. Jeg leder altid efter kvindelige instruktører, der burde kunne udfordre min liste, men det lykkes ikke rigtigt. Kathryn Bigelow har muligheden. Sofie Coppola var der engang, men er ude igen. Andrea Arnold er en anden, som jeg holder øje med.”

Hvad er din favoritgenre?
“Jeg har ikke en favoritgenre som sådan. Der er to traditioner hos cineasterne. Den ene kigger kun på genre og elsker gys eller romantiske komedier. Den anden retning ser film og er ligeglad med genren. Jeg er mest på den sidste fraktion. Er filmen god, er genren underordnet. Samtidig laver de fleste af mine yndlingsinstruktører ikke genrefilm. De går mere efter den fuldendte historie med den største udfordring.”

Har du nogensinde opgivet en film?
“Det har jeg gjort masser af gange, men aldrig i biografen. Der bliver jeg til, at sidste linje på sidste rulletekst er drønet op ad lærredet. Det er uhøfligt at gå før. Credits er en del af værket - det er tænkt som en del af filmen. Ofte er der jo scener efter rulleteksterne, som jeg tit er den eneste, der ser, fordi alle andre er gået. Det er min egen lille sejr hver gang.”

Hvilken film vil du anbefale andre filmelskere?
“Min største filmoplevelse de senere år er Michael Hanekes 'Das Weisse Band'. Det er en klaustrofobisk fortælling om fascismens udspring i Tyskland i årene inden Første Verdenskrig. Et lille samfund i Nordtyskland skildres i sort/hvide billeder. Ingen farve, intet håb. Hierarkiet i byen styres af præsten, lægen og baronen. De uddannede. De udfordres af den unge lærer, der kommer til med nye tanker, pædagogik og syn for de mange børn i byen. Filmen bevæger sig aldrig udenfor bymuren. Den fortæller om incest og samfunds deformitet, uden at blive sentimental og uden at opklare verdens mysterier for publikum. Filmen er så kold, at den kræver overskud og analyse.”

Du kan møde Søren Høy på Gentofte Hovedbibliotek onsdag 18. november, hvor han fortæller om Stanley Kubricks mesterværker. Billetter via genbib.dk/kubrick

Publiceret 08 November 2017 20:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV