Biblioteket anbefaler:

’Sommerhus, senere’ af Judith Hermann

Tingene udsættes på ubestemt tid i Judith Hermanns noveller. Ikke lige nu, først senere

Af
Af Signe Langtved Pallisgaard

litteraturkonsulent

Gentofte Hovedbibliotek

Den tyske forfatter Judith Hermann har en helt sublim evne til at tryllebinde én med sine sætninger, stemninger og personer. De sniger sig ind under huden på læseren, river sig løs fra papiret og bliver til virkelighed. Hermann debuterede helt tilbage i 1998 med den intet mindre end fantastiske novellesamling 'Sommerhus, senere'.
Bogens ni noveller fortæller jordnært, melankolsk og blændende smukt om livet med alle dets tragikomiske tilfældigheder og den store ensomhed, der lusker rundt under alt det almindelige.
Novellernes persongalleri består af sarte, alvorsfulde eksistenser, der ikke sjældent har en lakonisk holdning til livet. Fælles for flere af dem er at vige udenom at beslutte sig for noget. Tingene udsættes på ubestemt tid. De vil bestemt gerne have et sommerhus, men ikke lige nu, først senere.
'Sommerhus, senere' foregår i og omkring Berlin i 1990'erne, hvor øst og vest er smeltet sammen og en ny generation vokser frem. En generation, som ikke bekymrer sig om politik eller drømmer om en borgerlig tilværelse, men i stedet drømmer om lykken, eller muligvis er det i virkeligheden forventningen om lykken.

Rastløs og rodløs

Judith Hermann blev født i 1970 i Berlin. Her oplevede hun som nittenårig Murens fald, og her bor og arbejder hun den dag i dag.
I sine to første bøger, novellesamlingerne 'Sommerhus, senere' (1998) og 'Spøgelser, overalt' (2003), portrætterede hun sin egen rastløse og rodløse generation. Ordknapt og realistisk, men samtidig også poetisk skildrede hun de nogle og tyveårige tyskeres ambivalente længsel efter forpligtende kærlighedsforhold.
Begge bøger blev en stor succes i hendes hjemland og oversat til en lang række sprog, herunder dansk. Dele af 'Spøgelser, overalt' blev filmatiseret i 2006.
Judith Hermann har fået en række priser, og hendes bøger er solgt i mere end en million eksemplarer. 'Sommerhus, senere' har alene i Tyskland solgt over 500.000.
Judith Hermann besøger Gentofte Hovedbibliotek den 21. november kl. 19. Køb en billet på genbib.dk/billetter.

Publiceret 09 November 2017 15:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV