Filmstriben anbefaler:

’Virgin Mountain’ af Dagur Kári

Af
Af Dina Lemming Pedersen

bibliotekar

Gentofte Hovedbibliotek

Dame 1: “Nogle mennesker bør bare ikke spille bridge.”
Dame 2: “I hvert fald ikke, når alkohol er involveret.”
Dame 1: “Bridge og sprut går bare ikke i spænd.”
Dame 2: “Man skal kunne håndtere det.”
Dame 1: “Jeg kan godt håndtere det!”
Dame 2: “Selvfølgelig kan du det...”
Jeg er stor fan af og overgiver mig altid betingelsesløst til film med sådanne vidunderlige dialoger.
Vores hovedperson, Fúsi i 'Virgin Mountain' siger nu ikke så meget. Han bor stadig hjemme hos sin mor, selvom han er i 40'erne, arbejder i lufthavnen med at læsse kufferter, men har aldrig selv været ude at rejse, er stor og stillestående som et bjerg, men venlig og hjælpsom - og dermed et let mobbeoffer.
Han er aldrig rigtigt kommet i gang med livet. Til gengæld har han bevaret sin glæde ved at lege. Han bliver en vigtig person for en lille pige uden venner, men verden forstår ikke en sådan relation, og folk reagerer med afsky og afstand. Fúsi er bare ikke god til mennesker. Indtil han møder Sjöfn.

Dvalen

Langsomt vågner Fúsi af sin dvale, men der er altid så mange forhindringer og komplikationer i helt almindelige liv.
'Virgin Mountain' viser, hvor stærke og skrøbelige, vi kan være på én og samme tid. Man hepper helhjertet på Fúsi, der ikke har ordet i sin magt, men som til gengæld klarer alt praktisk arbejde med bravour - lige fra bilreparationer til karamellisering af crème brûlée med gasbrænder.
Politiken skrev om filmen:
““Islændinge lever meget i øjeblikke”, siger instruktøren, “det er det, der gør det muligt for os at gennemtrumfe så meget. I Danmark kigger man lidt længere ud i horisonten for at få øje på eventuelle problemer i farvandet, men hvis man tænkte på den måde, ville man aldrig komme ud af døren i Island, for det giver jo ingen mening at foretage sig noget som helst i Island!” Med en befolkning på godt 300.000, hvad mening giver det da at skabe teater, skrive bøger, lave film eller musik? Men ifølge Dagur Kári er Island ikke blot det sted i verden, hvor befolkningen er mest kulturelt aktiv, men også det sted, der spises mest junkfood - og flest antidepressiver.” (Politiken, 7. juli 2016)
'Virgin Mountain' vandt Nordisk Råds Filmpris 2015 og anbefales på det varmeste i en kold tid.

Publiceret 07 December 2017 13:30

SENESTE TV