Filmstriben anbefaler:

'Shattered Glass' af Billy Ray

Af
Af bibliotekar Dina Lemming Pedersen

Gentofte Hovedbibliotek

Shattered Glass er en lidt ældre sag, men med dens evigtgyldige tema om løgn og bedrag i medieverdenen, er den værd at se i disse tider, hvor vi diskuterer fake news og alternative facts.
Filmen fortæller den sande historie om bladet The New Republic i USA, hvis personmale i 1998 diskuterer, om man skal begynde at bruge fotos i artiklerne.
Debatten deler vandene – bliver det ikke lige lovlig kulørt med billeder?
Fraværet af fotos er måske noget af det, der gør, at Stephen Glass, den 25-årige stjernereporter på The New Republic, igennem længere tid slipper afsted med at snyde med kildematerialet og fabrikere ikke færre end 27 lange feature-artikler. Hvordan kunne det ske?
The New Republic, et højreorienteret ugeskrift med stolte traditioner og 80.000 læsere blandt samfundets såkaldte støtter, er ikke noget sladderblad. Redaktøren i 1998, Michael Kelly, havde iværksat et sindrigt system, som trak artiklerne gennem systemet tre gange, ikke for at imødegå fabrikationer, men for at gøre dem bedre.

Et spind af løgne

Alle bidrag blev finkæmmet og kontrolleret for unøjagtigheder. Hvis Stephen Glass havde skrevet almindelige (kedelige) reportager, var hans løgne blevet opdaget, men Glass's artikler var så utraditionelle, farverige og fulde af utrolige detaljer, at kollegerne blev imponerede. Han gik tilsyneladende ofte undercover, og hans notater var det eneste dokumentationsmateriale, som researcherne kunne forholde sig til. Han endte dog med at blive gennemskuet, fordi han skrev sig ind på en anden journalists fagområde.
Filmen skildrer Glass som en opportunist, der ved hjælp af smiger holder sig på god fod med alle. Hvad, der drev ham, får vi ikke at vide, kun antydninger. Stephen Glass valgte at studere jura og praktiserer i New York. Han er ikke den eneste amerikanske journalist, der er blevet fyret for at opfinde personer og begivenheder.
I 2003 udkom hans selvbiografiske bog 'The Fabulist'.

Publiceret 05 January 2018 21:00

SENESTE TV