Filmstriben anbefaler:

’City of Ghosts’ af Matthew Heineman

Af
Af Jakob H. Pii

Gentofte Hovedbibliotek

“Der er en trussel mod mig på en social mediekanal, der tilhører ISIS. Men jeg er ikke bange. Som vi siger i Raqqa: 'Døden er døden'.”
'City of Ghosts' af Matthew Heineman er efterfølgeren til hans kritikerroste 'Cartel Land'.
Ligesom hans tidligere film giver den et hjertevrængende og realistisk indblik i at være aktivist mod Islamisk Stat.
Filmen er ikke for sarte sjæle. Den viser offentlige henrettelser på åben skærm og fremstiller et ufiltreret billede af situationen i Syrien, efter ISIS voldeligt overtog magten i landet.
Vi følger tre civile journalistaktivister: Talsmanden Aziz, gymnasielæreren og reporteren Mohamad og kameramanden Hamoud.
Alle tre har accepteret, at de kan blive slået ihjel hvert sekund af Islamisk Stat, men fortsat kæmper de for det hjem, de kun kan se skyggerne af i dag.
Så under navnet 'Raqqa Is Being Slaughtered Silently' og med filosofien: 'ord er stærkere end våben', informerer de verden omkring de horrible forhold, som Syrien lever under.
Titlen 'City of Ghosts' ser jeg lidt som en dobbeltbetydning. På den ene side repræsenterer den den syriske by Raqqa, som blev overtaget af Islamisk Stat og blev anset som ISIS' hovedby. En by, som i dag er et spøgelse af sig selv.
På den anden side viser den det tomrum og frygtsomme liv, det er at være aktivist mod et tyrannisk militær-religiøst styre, hvor døden konstant er lige om hjørnet.
Inden jeg gik ind til filmen, havde jeg personligt lidt reservationer med at trykke på afspilningknappen.
Dels, fordi jeg kunne huske Matthew Heinemans tidligere dokumentar 'Cartel Land' og de fuldstændigt ucensurerede billeder, der er kendetegnende for hans stil.
Men også, fordi man godt ved, at det man hører i medierne kun er dele af sandheden, og at realiteten faktisk er meget værre.
Men der blev alligevel trykket på knappen, og 'City of Ghosts' skuffer ikke. Den tager ingen smutveje og fremviser et perspektiv, vi i lille Danmark ikke på andre måde kan få. Man får et nærgående indblik i helt normale mennesker, som kan se deres liv, venner og familie blive rykket op fra rødderne og en inderlig kamp for at stoppe det.
Jeg mener, at 'City of Ghosts' er en film, hver person i et vestligt frit demokrati bør se. Den tackler et aktuelt emne nådesløst. En dokumentarfilm, som ikke slipper dig gennem hele dens halvanden times spilletid, og en film, som bestemt fortjener den blændende kritikerros, den har fået.
En film, jeg på det højeste kan anbefale, bare man er forberedt på hårde historier og billeder på skærmen, som normalt bliver censureret i aftennyhederne.

Publiceret 11 January 2018 13:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV