Biblioteket anbefaler:

Thøger Jensens ’I vores familie kan vi ikke lide ubåde’

Af
Kasper Garnak Rasmussen litteraturformidler

Gentofte Hovedbibliotek

"Når man som dem kunne lide at gøre Provence, havde et campingkøleskab altid været uundværligt. I de temperaturer, som man har dernede om sommeren, kunne maden simpelthen ikke holde sig uden.
Nu brugte han mest køleskabet, når Inger en sjælden gang ikke var hjemme om natten. De havde en vandseng, men den var jo påfyldt til to, så for ikke at gå mod bunden sov han ved siden af køleskabet og Ingers symaskine, det gav en fin balance.
Efter sådan en nat følte han sig faktisk langt mere udhvilet, end når det var Inger, der lå der. Hun havde ikke kun astma, men led også af høfeber, specielt bynken kunne være slem, og så havde hun det med at ligge og nyse om natten. I serier. Op til 20-30 nys ad gangen.
Men naturligvis gør hun det ikke med vilje, tænkte han og bar campingkøleskabet ud i garagen”.
Længere er de ikke, Thøger Jensens små 'noveller' fra debuten 'I vores familie kan vi ikke lide ubåde' (1998).
Samlingen består af 40 korte stykker om livet i den danske provins, oftest fylder de ikke mere end en halv side, og de længste sniger sig ikke over to.
Der er tale om en art hyperrealisme, hvor hver tekst beskriver små, tilsyneladende ubetydelige hverdagssituationer, tanker og associationer hos hovedpersonerne, som regel med en absurd undertone som i ovenstående stykke, men leveret med et køligt pokerfjæs af den underspillede fortæller.
Jo flere, man læser, jo sjovere bliver de, og når man har lært Thøger Jensens humor at kende, er titlerne underholdende i sig selv, både de helt simple som 'Koteletter i fad', 'Drikkevarer er hans afdeling' og 'Han havde engang haft en Collie', men især de mere absurde, hvor en del af underholdningen er at se, hvordan i alverden sådan en titel kan passe ind i så kort en tekst, som for eksempel i titelnovellen 'I vores familie kan vi ikke lide ubåde', hvordan når man frem til sådan en sætning, og i hvilken sammenhæng kan den give mening? Det kan du finde ud af ved at låne bogen, der kun er et klik væk på ereolen.dk
Thøger Jensen er født i 1960 i den lille vestjyske by Næsbjerg og vokset op i Himmerland. Han dimitterede fra Forfatterskolen i 1994 og debuterede i 1998 med novellesamlingen 'I vores familie kan vi ikke lide ubåde', og siden har han blandt andet skrevet romanerne 'Så melder Rolandas sig ind i en faldskærmsklub' (2000), 'Frøken Dissings blafrende sommerskørt' (2010) og 'Zhông' (2016).
Thøger Jensen skriver korte bøger med et fortættet sprog og en underspillet humor. Ud over at have modtaget en række legater er Thøger Jensen blandt andet blevet tildelt Albertineprisen i 2016.

Publiceret 25 January 2018 22:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV