Plotmæssigt er ‘May God Save Us’ ikke voldsomt fornyende, men spændingen er heldigvis intakt filmen igennem, lyder det i Filmstriben Anbefaler. Foto fra filmen

Plotmæssigt er ‘May God Save Us’ ikke voldsomt fornyende, men spændingen er heldigvis intakt filmen igennem, lyder det i Filmstriben Anbefaler. Foto fra filmen

Filmstriben anbefaler:

‘May God Save Us’ af Rodrigo Sorogoyen

Af
Af Thomas Drachmann Kastberg

ansvarlig for Gentofte Hovedbiblioteks filmklub

‘May God Save Us' er en potent spansk neo-noir thriller, der vil tilfredsstille de fleste krimifans. Den foregår i en hed sommer i Madrid i 2011, hvor politiets fokus er at terrorsikre hovedstaden inden Pavens besøg. Pludselig findes en række ældre, enlige kvinder myrdet og voldtaget - en seriemorder er på spil.

Sagen dysses ned af politichefen, da han ikke ønsker, at medierne går i selvsving over noget så ukatolsk som koldblodige mord på søde, gamle damer - og da slet ikke når Paven er lige på trapperne.

Ikke atypisk for denne filmgenre, sættes to yderst forskellige kriminalbetjente på sagen: den rodede og iltre bulderbasse, Alfaro (Roberto Alamo), der konstant laver problemer for sig selv og Valerde (Antonio de la Torre), en metodisk og intelligent, men også introvert type med et kæmpe stamme-problem.

Plotmæssigt er ‘May God Save Us' ikke voldsomt fornyende, men spændingen er heldigvis intakt filmen igennem. To tredjedele inde i filmen skifter filmen nemlig perspektiv, hvor vi følger seriemorderen på tætteste hold - et greb, der fungerer overraskende godt.

LÆS OGSÅ: Filmstriben anbefaler: 'Barbara' af Christian Petzold

Et andet kæmpe plus ved filmen er karakterstudierne af de to betjente. Vi får et nærgående indblik i deres privatliv og komplekse psykologi, og de gennemlever begge en spændende udvikling.

Men bedst som man tror, at de er på rette vej, sker der hændelser, der trækker dem ned i mørket igen.

Her viser de hver især karaktertræk, der kan minde om den person, de jager. Fælles for dem alle er, at de har det svært i relationen til kvinder.

‘May God Save Us' er produceret af de samme folk, der stod bag den stemningsfulde ‘Marshland' (findes også på filmstriben), en anden fantastisk spansk thriller med et umage betjent-par.

Også en seriemorder-film, men med tydeligere politiske undertoner, der foregik i 1980 efter Francos død og henlagt til Andalusiens golde marskland.

Instruktør Rodrigo Sorogoyen anses for at være en af Spaniens mest talentfulde instruktører, og Roberto Alamo vandt en Goya (Spaniens fornemste filmpris) for bedste mandlige hovedrolle.

Spaniens svar på Dustin Hoffmann, den yderst produktive, Antonio de la Torre, havde bl.a. også en mindre rolle i Susanne Biers ‘Natportieren'.

Er man til mordgåder og film som Se7en, Zodiac og serien ‘True Detective', bør man give dette spanske alternativ en chance.

Publiceret 20 March 2018 17:00

SENESTE TV