Den canadiske film ‘Mommy’ er denne uges anbefaling i Filmstriben.

Den canadiske film ‘Mommy’ er denne uges anbefaling i Filmstriben.

Filmstriben anbefaler:

’Mommy’ af Xavier Dolan

Af
Af Jakob Haväng

Gentofte Hovedbibliotek

Den canadiske instruktør Xavier Dolan er et vidunderbarn. 20 år gammel debuterede han på Cannes filmfestival med filmen 'I killed my mother'. Siden da har han lavet fire spillefilm. Samtlige blev vist på de største filmfestivaler.

25 år gammel vendte Dolan tilbage til temaet fra sin første film. I 'Mommy' skildrer han endnu engang et inficeret forhold mellem en teenagedreng og en alenemor. Denne gang fra morens perspektiv.

Teenageren Steve (Antoine Olivier Pilon) lider af ADHD og har problemer med at kontrollere sit humør. Han er kort sagt svær at leve med. En tikkende bombe med kort lunte. Samtidigt et elsket, og elskende, barn.

Da Steve bliver smidt ud af det ungdomshjem, som hans mor Diane (Anne Dorval) placerede ham på, efter Steves far døde, er hun tvunget til at tage ham hjem igen.

Præmissen for hele dramaet er en fiktiv lov, kaldet S-14, som siger, at en forælder har ret til at give sit barn fra sig, hvis han eller hun anses for at være for krævende at tage sig af. Steve er altså et S-14-tilfælde.

'Mommy' er en intensiv og på mange måder krævende film. Ikke mindst på grund af, at begge hovedpersonerne er så enerverende energiske. Som om Dolan vil teste publikum på samme måde, som hovedpersonerne tester sin omgivelse.

Ekstra intenst bliver det i hvert fald takket være det beskårne, kvadratiske billedformat. Vi ser to grænseløse mennesker tumle rundt i firkantet begrænsning - skabt for at betone duoens trængte situation. Og det føles virkelig trangt. Et genialt og flot billedmæssigt fortællertrick.

Primært bæres filmen af det magiske samspil mellem Dorval og Pilon. Deres relation drives af en perlerække af eksplosive skænderier. Og den stærke kærlighed mellem dem.

I sidste ende er dette en film, som handler om vanskelighederne, som mange forældre kæmper med. At opdrage særligt sårbare børn samtidigt med, at ens eget liv skal hænge sammen.

Et svært tema, som Dolan mestrer at formidle med finesse og stor sensitivitet.

Publiceret 16 April 2018 07:00

SENESTE TV