Tove Dehn på sit arbejdsværelse, da hun redigerede sine billeder til USA-udstillingen.

Tove Dehn på sit arbejdsværelse, da hun redigerede sine billeder til USA-udstillingen.

Gentofte-billeder vises i USA

Billedkunstneren Tove Dehn fra Gentofte er inviteret til at udstille værker på den danske ambassade i Washington DC. Ambassadør Lars Gert Lose åbner udstillingen 12. maj

Af
Af Karen Fredslund Ellegaard (tekst) og Gunilla Høyer Hansen (foto)

FOTOKUNST Da Tove Dehn skabte sin billedserie ’Sat udenfor’, stod hun utallige gange tidligt op om morgenen for at fotografere storskrald til genbrug på villavejene i Gentofte, før klunserne kom forbi. Her fandt hun gennem to år sine ’uberørte’ motiver af stole, sofaer, kasser og reoler mm., som hver især giver et indblik i dagens Danmark. Det blev til tusinde fotos af storskrald på tidlige morgener og sene eftermiddage, hvor lyset gav billederne ekstra dybde. ’Sat Udenfor’-serien består af 20 billeder. Stilen er minimalistisk og streng med et anstrøg af humor, hvor Tove Dehn fremhæver farver og linjer i en samlet kunstnerisk dokumentation og giver sin fortolkning af, at kasserede møbler også kan have deres skønhed. I alt vises 40 billeder den 12. maj ved en fernisering af udstillingen på den danske ambassade i Washington DC, som åbnes af ambassadør Lars Gert Lose. “Borgerne sætter deres ting ud på en nydelig måde, som det ses i mine billeder. Jeg har ikke redigeret i opstillingerne, men fotograferet fuldstændig, som tingene er sat udenfor,” fortæller Tove Dehn. “Fotografierne har jeg beskåret tæt på motiverne, men bevaret dem, som de er set gennem min fotolinse. Det er bag skærmen, det største arbejde er foregået med at skabe en stram billedkomposition i en poetisk, stille æstetik, som jeg prøver at vise som mit kunstneriske udtryk.”

Et nyt stykke Danmark

I Tove Dehns 20 storskrald-billeder ser man et stykke Danmark, som amerikanere ikke kender meget til. Det samme gælder hendes anden serie med titlen ’Udenfor sæsonen’ - også en serie på 20 billeder. Her har Tove Dehn fotograferet ting og steder, hvor mennesker normalt opholder sig, men taget helt bevidst i perioder, hvor der ikke sker noget. Derfor ingen mennesker, men portrætter af små lokaliteter. I flere af billederne kan man nikke genkendende til motiver, bl.a. fra Dyrehavsbakken og Bellevue. Det er ikke første gang, Tove Dehn tager turen til USA. Igennem mange år har hun hvert år besøgt sin søn Jesper Gjerløv og hans to voksne børn i hjemmet i Maryland. Jesper Gjerløv arbejder som professor i rumfysik på The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (forsvar og rumfart). Jævnligt rejser Jesper verden rundt, og når han passer sit professorat i Bergen, lægger han gerne vejen forbi Agertoften i Gentofte en dag eller to for at besøge sin mor og gå til hånde i haven. Tove Dehn er uddannet på det Kongelige Danske Kunstakademi i København under Wilhelm Freddie i 1977. Hun har undervist bl.a. i fotografi, kunst og design i gymnasiet. Foruden at arbejde som billedkunstner er hun grafisk designer. Hun er medlem af Billedkunstnernes Forbund og Kvindelige Kunstneres Samfund, KKS, og har blandt mange andre steder udstillet på Kunstnernes Forårsudstilling og på Charlottenborg i København.

Gul klunkestol foran hæk.

Gul klunkestol foran hæk.

Cykel og støvsuger.

Cykel og støvsuger.

Publiceret 09 May 2018 23:00

SENESTE TV