Toke Lykkeberg, der er tidligere korrespondent i Paris, vil dykke ned i fransk og international kunst- og kulturhistorie i det 19. og 20. århundrede. PR-foto.

Toke Lykkeberg, der er tidligere korrespondent i Paris, vil dykke ned i fransk og international kunst- og kulturhistorie i det 19. og 20. århundrede. PR-foto.

Ikke-kunstens historie III:

Opfindelsen af readymaden

Tredje del af en serie af foredrag kan opleves den 17. maj kl. 17-18.30 på Hovedbiblioteket

Hovedbiblioteket byder velkommen til tredje del af en serie af foredrag om 'Ikke-kunstens historie', hvor Toke Lykkeberg, leder af udstillingsstedet Tranen, endevender hovedværker inden for avantgarde-kunsten fra midten af det 19. til midten af det 20. århundrede og vender kunsthistorien på hovedet.

Foredraget finder sted i dag, den 17. maj kl. 17-18.30 på Hovedbiblioteket. I en gennemgang af nøglefigurer fra impressionisten Édouard Manet til popkunstneren Andy Warhol præsenteres kunstens fortrop som kulturens bagtrop.

De moderne avantgardekunstnere er inspirerede af satirikere, designere og andre kreatører, hvis produkter ikke har samme status af kunst. Foredragene introducerer nogle af historiens mest berømte og berygtede kunstværker. Samtidig oplyses underbelyste kulturelle strømninger såsom fransk karikaturtegning og amish kviltning.

Under titlen 'Duchamp og Les Incoherents: Opfindelsen af readymaden' tager det tredje foredrag afsæt i dadaisten og surrealisten Marcel Duchamps (1887-1968) mellemværende med de såkaldte franske 'inkohærente kunstnere'.

Det er velkendt, at Marcel Duchamp revolutionerede kunsthistorien i 1910'erne ved at proklamere fundne genstande som et flasketørrestativ og en pissekumme for kunst.

Det er imidlertid stort set overset, at satirikere, illustratorer og andre kreative kræfter gjorde nøjagtig det samme 30 år tidligere i Paris.

I foredraget vil Toke Lykkeberg forklare, hvorfor den vigtigste og mest refererede kunstner i det 20. århundrede, Marcel Duchamp, i dag hyldes for en serie af kunstneriske nybrud, der vakte stor opsigt og debat allerede inden, han blev født.

Biblioteket byder på et glas vin, og før eller efter foredraget kan du se Sandra Mujingas aktuelle udstilling 'Calluses' i Tranen.

Gratis. Tilmelding på genbib.dk

Publiceret 17 May 2018 15:30

SENESTE TV