Ugens læser er forfatteren Torben Munksgaard.

Ugens læser er forfatteren Torben Munksgaard.

Ugens læser holder særligt meget af islandsk litteratur

Torben Munksgaard, 42 år, forfatter

Hvilken roman har du sidst læst?

Jeg er lige blevet færdig med Carson McCullers' 'Hjertet er en ensom vandrer'. En fremragende bog om blandt andet venskab og ensomhed, som gjorde stort indtryk på mig. Hovedpersonen er døvstum, og det giver forfatteren lejlighed til at skrive en række meget originale dialoger, hvor opfattelsen af hovedpersonens karakter føjer sig efter de andres behov.

Hvem er din favoritforfatter?

Det er svært at vælge én – der er mange, der har inspireret mig gennem tiderne, og som jeg hele tiden vender tilbage til. Andrej Kurkov, John Fante, Jón Kalman Stéfansson, Jonathan Franzen, Michel Houellebecq. Men jeg kan ikke vælge én bare. Om mandagen er det den ene, om onsdagen en anden.

Hvad er din favoritgenre?

Jeg kan bedst lide samtidsdramaer, som formår at indfange de store perspektiver i små hændelser og personnære relationer.

Islandsk litteratur, hvor det poetiske spiller en stor rolle, holder jeg særligt meget af – og både islandske romaner og sagaer udgjorde da også en stor del af inspirationen til min nye roman 'Johns saga'.

Har du nogensinde opgivet en bog?

Ja, men jeg læser dem helst til ende, også selv om jeg ikke bryder mig om en bog. De læser åbenbart ikke sig selv.

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

Min nye bog, selvfølgelig. Hvilken forfatter vil ikke gerne have læsere? Den hedder 'Johns saga' og handler om en 75-årig pensionist, der indleder et alderdomsoprør, fordi han mener, at de unge har overtaget verden.

En bog om den voksende generationskløft og om at blive ældre.

Og så er det jo en oplagt måde at fejre 50-året for ungdomsoprøret i 68.

Publiceret 30 May 2018 18:00