’Den skyldige’ er instrueret af spillefilmsdebutant Gustav Möller, som også har skrevet manuskriptet sammen med Emil Nygaard Albertsen.

’Den skyldige’ er instrueret af spillefilmsdebutant Gustav Möller, som også har skrevet manuskriptet sammen med Emil Nygaard Albertsen.

Svensk debutant lægger ud med dansk real time-drama

’Den skyldige’ med Jakob Cedergreen i hovedrollen har allerede vundet flere priser

Af
Af Jesper Bjørn Larsen

Vi var mange, der i 00'erne bed negle, hud - og hvad vi ellers kunne få tænderne i - til den amerikanske spændingsserie '24 Timer', hvor den hårdføre, tidligere CIA-agent i skikkelse af Kiefer Sutherland gentagne gange reddede USA og verden fra de skrækkeligste terrorangreb.

Noget af det, der gjorde serien til noget særligt, var, at den foregik i real time, dvs. der blev ikke sprunget i tid, vi fulgte simpelthen Jack Bauer minut for minut.

Den genre har den svenske instruktør Gustav Möller taget til sig i sin danske debutfilm 'Den skyldige', der har Jakob Cedergreen i hovedrollen.

Han spiller politibetjenten Asger Holm, der besvarer et 112-opkald fra en kidnappet kvinde. Da forbindelsen pludselig bliver afbrudt, starter en nervepirrende jagt på kvinden og hendes kidnapper. Med telefonen som eneste redskab kæmper Asger imod tiden for at redde kvinden. Men snart viser det sig, at forbrydelsen er større, end Asger først troede.

Filmen, der er den første af ugens tre premierefilm i den lokale biograf, har allerede fået mange roser fra internationale anmeldere, bl.a. på den prestigefyldte Sundance Filmfestival i januar, hvor filmen også modtog publikumsprisen i den internationale hovedkonkurrence.

Ar på sjælen

Ugens anden premierefilm 'Vi ses deroppe' er en storstilet filmatisering af den franske forfatter Pierre Lemaitres bestseller af samme navn.

Den foregår i Frankrig i november 1918, få dage før Første Verdenskrig ebber ud og våbenhvilen indtræffer. Her kæmper de to soldaterkammerater Albert Maillard og Édouard Péricourt for deres liv på slagmarken med kuglerne flyvende om ørerne og på sammenbruddets rand.

Begge overlever på mirakuløs vis krigens rædsler, men ikke uden ar på sjælen, og snart må de hutle sig gennem dagligdagen i et Paris, som slikker sårene efter den grusomme verdenskrig. Albert har intet tilbage, og Édouard, der har vendt sin familie ryggen, dulmer smerterne med et stigende misbrug af morfin.

Begge drømmer om et bedre liv og nærer ikke mindst et dybtfølt ønske om retfærdighed og hævn – noget der snart får dem til at udtænke et svindelnummer af gigantiske proportioner. Et svindelnummer, som vil sætte landet på den anden ende, hvis det opdages.

’Vi ses deroppe’ er en historie om moral, korruption og patriotisme – og om drømme og overlevelse.

’Vi ses deroppe’ er en historie om moral, korruption og patriotisme – og om drømme og overlevelse.

Det sorte får

Kærlighed og tro er placeret i dramatisk modstand i 'Ulydighed', den nye film fra Sebastian Lelio, instruktøren af 'Gloria' og 'En fantastisk kvinde'.

Som single og med et rigt liv som fotograf i New York er Ronit (Rachel Weisz) det sorte får i sin jødisk-ortodokse familie, der bor i London.

Da hendes far, en højtæret rabbiner i det lokale samfund, dør, vender Ronit tilbage til London for at deltage i begravelsen. Her overraskes hun af nyhederne om, at Dovid, (Alessandro Nivola) hendes tidligere bedste ven og fætter, skal arve embedet som rabbiner, og at han i mellemtiden også har giftet sig med Ronits barndomsveninde Esti (Rachel McAdams).

Mens Dovid forbereder sig på at overtage gerningen i synagogen, mødes Ronit og Esti igen. En gammel flamme mellem dem blusser op igen - en flamme der truer med at brænde hele familien og alt, hvad den står for.

Ulovlig lidenskab mellem Rachel Weisz og Rachel McAdams.

Ulovlig lidenskab mellem Rachel Weisz og Rachel McAdams.

Publiceret 13 June 2018 22:00