Fares Fares spiller hovedrollen som den desillusionerede politibetjent Noredin i 'Cairo confidential', denne uges anbefaling.

Fares Fares spiller hovedrollen som den desillusionerede politibetjent Noredin i 'Cairo confidential', denne uges anbefaling.

Filmstriben anbefaler: ’Cairo confidential’ af Tarik Saleh

Af
Af Jakob Haväng

Gentofte Hovedbibliotek

I denne uge anbefaler vi en spændende arabisk noir. Den svenske instruktør Tarik Salehs nyeste film 'Cairo confidential' vandt i 2017 prisen for bedste internationale spillefilm på den prestigefyldte Sundance-festival.

Filmen udspiller sig i Cairo, under optakten til det arabiske forår i 2011. Handlingen er løst baseret på det sensationelle mord på en libanesisk sangerinde nogle år før revolutionen i Egypten.

Fares Fares spiller strisseren Noredin; en desillusioneret kriminalbetjent, hvis ypperste arbejdsopgave synes at være at køre rundt og indkassere bestikkelser, for senere hen at dele pengene med politichefen – Noredins egen farbror.

Da en prostitueret kvinde findes myrdet på et hotelrum, får Noredin til opgave at lede efterforskningen. Det eneste vidne, en rengøringsdame spillet af Mari Malek, er gået under jorden. Anklageren nedlægger hurtigt sagen og afskriver det hele som selvmord. Nu begynder Noredin, for en gangs skyld, at udføre rigtigt politiarbejde. Noget, som viser sig at være direkte livsfarligt.

Noredin får pludselig svært ved at navigere i det mudrede og klaustrofobiske system, som han selv er en del af. I en underlig kombination af forbavselse, retfærdighed og kynisme prøver han at manøvre i det minefelt, som udgøres af politikere, kollegaer, bygherrer og sudanesiske gæstearbejdere.

Et korrupt system fungerer udmærket for de involverede, så længe pengene flyder. Hvis nogen pludselig afviger fra kæden af uofficielle pengetransaktioner, opstår kaos. Når det parallelle samfundssystem - sammenklistret af loyalitet, gentjenester, vold og skyld - begynder at krakelere, er det alle mod alle.

Tarik Saleh har lavet en mørk og politisk thriller, som hellere lader spørgsmål hænge i luften end bliver overtydelig. I baggrunden ser vi hele tiden, hvordan oprøret mod daværende præsident Hosni Mubarak vokser.

Fares Fares er intet mindre end fantastisk som den kæderygende, pilleædende og ulykkelige politimand. Mari Malek, som den sudanesiske rengøringsdame Salwa, formår at give karakteren en stædig handlekraft, som tillader hende at være mere end et skælvende offer.

Det er en yderst vellavet krimi. Instruktøren er ekstremt omhyggelig med detaljerne, som giver karaktererne konturer og historien farve. Det føles som selv at være til stede under optakten til det arabiske forår. Spændingen stiger, takket være Salehs nervepirrende filmhåndværk og uforudsigeligheden i et system i forfald.

Man kan helt enkelt ikke stole på nogen.

Publiceret 21 June 2018 19:30