Denne uges anbefaling er en dokumentarfilm om den verdensberømte norske maler Edvard Munch.

Denne uges anbefaling er en dokumentarfilm om den verdensberømte norske maler Edvard Munch.

Filmstriben anbefaler: 'Let the Scream be Heard' af Dheeraj Akolkar

Af
bibliotekar Dina Lemming Pedersen

Gentofte Hovedbibliotek

Trænger du til en lille kunstpause, så prøv en af de mange dokumentarer på Filmstriben - for eksempel ‘Let the Scream be Heard’ om Edvard Munch. Instruktør Dheeraj Akolkar er egentlig uddannet arkitekt, men har arbejdet på mange forskellige filmprojekter, blandt andet ‘Lagaan’ (en vidunderlig filmperle), og han står selv bag dokumentaren ‘Liv & Ingmar’ fra 2012 om Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

Med udgangspunkt i 'Skriget' og salget af maleriet for omkring 600 millioner kroner hos Sotheby’s i New York i 2012, forsøger Akolkar at indkredse kunstens væsen. Hvad driver kunstneren, og hvad er vores rolle som tilskuere? For at besvare dette spørgsmål kigger instruktøren nærmere på de skelsættende begivenheder i Edvard Munchs liv - ulykkelig kærlighed, samtidens kritik og det svære forhold til andre mennesker.

Akolkar inddrager både norske kulturpersonligheder og udenlandske kunstnere, men frem for alt viser han et væld af Edvard Munchs billeder og citerer mange af Munchs egne ord fra optegnelser og dagbøger, bl.a. "Et godt billede forsvinder aldrig."

Det fungerer rigtig godt. Så bærer man over med den lidt for svulstige klaver-underlægningsmusik.

Hvis dokumentaren giver dig lyst til at dykke dybere ned i Edvard Munchs univers, så kan du låne Karl Ove Knausgårds bog fra 2017 - ‘Så megen længsel på så lille en flade: en bog om Edvard Munchs billeder’. Gentofte Bibliotekerne har bogen på både dansk og norsk. Samt selvfølgelig mange andre bøger om kunstneren.

Publiceret 27 June 2018 13:42