Nummer 11 er indtalt af skuespilleren Lars Bom, der her ses i midten mellem de to forfattere.

Nummer 11 er indtalt af skuespilleren Lars Bom, der her ses i midten mellem de to forfattere.

Ny bog: Fodboldfeber i Gentofte

Vangede-forfatter Nils Finderup står sammen med sin søster bag romanen '11', der foregår i det hjemlige fodboldmiljø

Af
Jesper Bjørn Larsen

NY BOG Forfatter Nils Finderup har krydset ekstra mange fingre for, at det skulle gå Danmark godt i den aktuelle VM-turnering i Rusland og at fodboldfeberen dermed skulle brede sig som en pandemi. Han har nemlig lige udgivet romanen ’Nummer 11’, der netop foregår i et fodboldmiljø, men lige så meget er en fortælling om menneskelige skæbner.

Vandt til at forme ord

Som uddannet journalist er Nils Finderup fra Vangede vant til at forme ord, og på CV’et står der ud over en længere karriere inden for aviser og magasiner hele 14 bøger. De fleste af dem er imidlertid biografier med afsæt i sportens verden, og den aktuelle udgivelse ’Nummer 11’ er således den 57-årige skribents debut som romanforfatter. Bogen er skrevet sammen med søsteren Mette Finderup, der er en erfaren skribent af børne- og ungdomslitteratur.

"Det er første gang, vi skriver noget sammen, og selv om jeg er sportsnørden i familien, er det faktisk Mettes idé at placere handlingen i fodboldens univers. Hun har altid været fascineret af, at man kan være en konfliktfyldt teenager med dårlige karakterer i skolen og så pludselig blomstre op som feteret idol med millioner på bankkontoen, bare fordi man er god til at sparke til en bold. Derfor lader vi i romanen sådan en rodløs teenagetype blive opdaget af en tidligere landsholdsspiller, der blev skadet lige før den danske EM-triumf i 1992 og derfor lever lidt for meget i minderne om, hvad han kunne være blevet til. De to har brug for hinanden, men omkring dem opstår en masse udfordringer, fordi medspillere, trænere, sponsorer, forældre, kæreste, ekskone, agenter og medier har hver deres agenda i spillet om opmærksomhed, en fornuftig fremtid og potentielt millionvis af kroner,” fortæller Nils Finderup. Bag bogen står den danske e-bogsportal Storytel/Mofibo, der har store forventninger til Nummer 11.

"Den klassiske roman er under pres, og i år læser flere og flere danskere med ’ørerne’ i stedet for med øjnene. Selvfølgelig vil papirbøger stadig være populære, men trenden peger mod, at e-bøger vil tage over. I juli 2017 blev der lyttet til over 300.000 e-bøger i vores portal, og i år vil det tal vokse eksplosivt,” fortæller Søren Vestergaard - Head of Publishing hos Storytel/Mofibo – og uddyber:

”I USA er det hotteste af det hotte lige nu oplæste romaner, der kun kan fås på streaming-tjenester som en slags bøgernes svar på Netflix. Vi vil gerne være på forkant med den udvikling og bad derfor først på året Nils og Mette komme med et bud på en underholdende roman til vores mange abonnenter, og med 'Nummer 11' har de ramt lige i plet. Mette er på hjemmebane i forhold til at beskrive spændende personer og miljøer, og Nils kender alt til spillet på og uden for grønsværen."

Årelang kærlighed

Nils Finderup har selv spillet fodbold, siden han var seks år og er i dag ungdomstræner i Gentofte-Vangede Idrætsforening, hvor sønnen Andreas også spiller. Trods den årelange kærlighed til legen med bolden erkender den nybagte romanforfatter dog, at det aldrig lå lige til højrebenet, at han selv skulle være professionel.

”Jeg plejer at joke med, at en knæskade a la den, der ramte backen Henrik Andersen under EM i 1992, satte et endegyldigt stop for alle mine ambitioner om at blive fodboldspiller. Jeg nåede efter skaden at træne en kort overgang med førsteholdet i min hjemby Hobro, men tempoet var alt for stærkt til mit tvivlsomme talent. Til gengæld har jeg oplevet den typiske jargon i omklædningsrummet, og i 'Nummer 11' har jeg også kunnet bidrage med mine erfaringer fra funktioner som klubformand, sponsorjæger og sportsjournalist. Fodbold er verdens mest populære sport og tiltrækker en ønskebrønd af underholdende, besynderlige, sympatiske og dybt egocentriske personer. Det har i arbejdet med min søster bare været at sænke spanden og se, hvad der kom med op,” siger han og tilføjer, at der er gjort plads i kalenderen til at lave en fortsættelse, hvis romandebuten bliver godt modtaget.

Publiceret 03 July 2018 13:30