Denne silhuet af Gentofte er en del af den nye permanente, lokalhistoriske udstilling på Hovedbiblioteket.

Denne silhuet af Gentofte er en del af den nye permanente, lokalhistoriske udstilling på Hovedbiblioteket.

Kig ind bag Gentoftes historie med ny udstilling

Lokalhistorisk Arkiv har åbnet en permanent udstilling på Hovedbiblioteket, som viser fotos, film og arkivalier fra arkivets samling

Af
Jesper Bjørn Larsen

Der er godt nyt for alle historieinteresserede i Gentofte, især dem, der går op i en levende lokalhistorie.

Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte har åbnet en permanent udstilling på Hovedbiblioteket, der fungerer som et kighul til Gentoftes historie. Udstillingen er nemlig bygget som en formidlingsvæg, hvor der er sprossede vinduer ind til historien. Arkivalierne vil løbende blive udskiftet, så det er værd at lægge vejen kig forbi reposen på 1. sal, når du besøger biblioteket eller arkivet.

Lige nu kan du eksempelvis se en dagbog fra en politibetjent, som blev interneret i Buchenwald under Anden Verdenskrig, en autografbog fra 1930’erne og et fotoalbum fra starten af 1900-tallet. Bag ruden i børnehøjde kan du se en fin porcelænsdukke, der kan blinke og en snurretop med mange år på bagen.

Levende billeder

Arkivets samling findes ikke kun i magasinet, men også på nettet og nu i den nye udstilling. På nuværende tidspunkt har arkivets frivillige scannet og registreret over 10.000 fotos, og nogle af disse vil køre som diasshows på mindre skærme.

Arkivet har også en filmsamling bestående af råklip fra smalfilm og andre ældre formater fra det sidste århundrede. Klippene er blevet digitaliseret, og der er blevet lavet nye film, som kan ses i udstillingen.

Gæt et Gentofte-tårn

Nogle af Gentoftes markante bygninger og historiske mindesmærker er udskåret i træ og sat sammen til et mærkeligt vejforløb, hvor Jægersborg Vandtårn og Tuborgflasken er naboer.

Hvis du kan gætte mindst otte af bygningerne, har du mulighed for at vinde en lokalhistorisk bog, kager fra bysbarnet Karen Volf samt en privat omvisning i arkivets samling.

Alt, du skal gøre, er at skrive dine otte bud til lokalarkiv@gentofte.dk og vente på svar. Hvis der er flere topscorere, trækker de ansatte på arkivet lod den 1. september. Du kan se udstillingen mandag til lørdag på 1. sal på Gentofte Hovedbibliotek - ikke langt fra arkivets kontorer.

Publiceret 04 July 2018 18:00