Ny film går tæt på Ingmar Bergman.

Ny film går tæt på Ingmar Bergman.

Film i Kino: Portræt af en mesterinstruktør

Den ene af ugens to premierefilm i Gentofte Kino er 'Bergman - et år, et liv', der går tæt på Ingmar Bergman

Af
Jesper Bjørn Larsen

Den 14. juli ville Ingmar Bergman være fyldt 100 år, og i den ganske særlige anledning kommer dokumentarfilmen 'Bergman – Et år, et liv', som bl.a. får premiere i den lokale biograf.

Instruktør Jane Magnusson har med filmen forsøgt at portrættere hele mennesket Bergman – alle hans sider. Både de fantastiske og de mindre flatterende for at forstå den store kunstner endnu bedre.

Filmen tager sit udgangspunkt i 1957, hvor Ingmar Bergman fik sit store gennembrud. 1957 var året, hvor Bergman var allermest produktiv – han lavede to spillefilm, havde premiere på 'Det syvende sejl' og 'Ved vejs ende', stod bag fire teateropsætninger, en TV-film, havde seks børn og fire forhold, og der skete samtidig en masse andre vigtige ting i hans liv.

Ingmar Bergman betragtes af mange som en af verdens absolut største kunstnere i moderne tid, først og fremmest indenfor film og ikke mindst ved Cannes Film Festival efter gentagne triumfer. 'Bergman – Et år, et liv' havde da også sin verdenspremiere på Cannes Film Festival i år.

Dem ingen vil kendes ved

Den italienske film 'A Ciambra', ugens anden premierefilm i Gentofte Kino, stiller skarpt på en marginaliseret befolkningsgruppe i den syditalienske Calabrien-region.

'A Ciambra' handler om livet i en syditaliensk ghetto.

'A Ciambra' handler om livet i en syditaliensk ghetto.

Her følger vi 14-årige Pio, der er på kanten til voksenlivet. Pio bor i en roma-ghetto med hele sin store familie, og han har meget travlt med at blive voksen og få respekt. Men man skal være varsom med sine ønsker, for da storebror ryger i fængsel, overgår ansvaret for familiens ve og vel til Pio. Han kaster sig hovedkulds ud i en voksenverden, hvor kriminalitet er en nødvendig handling for overlevelse.

'A Ciambra' er en stærk film om en ung drengs transformation fra barn til voksen, men er samtidig en skarp kommentar til en uholdbar situation, hvor børn og udsatte familier er de første ofre for den europæiske fattigdom. Filmen giver et råt og realistisk portræt af livsvilkårene i periferien af det etablerede samfund.

Publiceret 10 July 2018 20:00

SENESTE TV