Julian Barnes er en af Englands mest populære og anerkendte forfattere. Pressefoto

Julian Barnes er en af Englands mest populære og anerkendte forfattere. Pressefoto

Biblioteket anbefaler 'Den eneste historie'

Af
Therese West Boardman

bibliotekar og litteraturformidler

Gentofte Hovedbibliotek

bøger Julian Barnes (f. 1946) er en af Englands mest anerkendte og populære nulevende forfattere. Siden sin debut i 1980 har Julian Barnes skrevet en lang række romaner og novelle- og essaysamlinger. Han har flere gange været nomineret til Man Booker-prisen, der er en af de mest prestigefyldte litterære priser i den engelsksprogede verden.

I 2011 modtog han så endelig Man Booker-prisen for romanen 'Når noget slutter', som nok var den bog, der for alvor gjorde de danske læsere opmærksomme på hans forfatterskab. Hans seneste roman 'Den eneste historie' beskæftiger sig lige som 'Når noget slutter' med erindringernes veje og vildveje.

'Den eneste historie' er en smuk og sørgelig roman, der på meget elegant vis beskæftiger sig med kærlighedens forunderlige væsen. Pressefoto

'Den eneste historie' er en smuk og sørgelig roman, der på meget elegant vis beskæftiger sig med kærlighedens forunderlige væsen. Pressefoto

'Den eneste historie' skildrer det dramatiske kærlighedsforhold mellem Paul og Susan. Paul er 19 år, da han en sommer i 1960’erne møder den 48-årige Susan, som er gift og har to halvvoksne døtre. Årtier senere, efter Susans død, husker Paul tilbage på deres liv sammen. Han husker den stormende forelskelse, hvordan han befriede hende fra et ulykkeligt ægteskab, og hvordan det hele gradvist faldt fra hinanden.

Romanen falder i tre dele. Den første del er fortalt i første-person, hvor fokus er på den unge Pauls stormende forelskelse. I anden del slår fortælleren over i anden-person, hvor den lidt ældre Paul begynder at se sig selv og sit liv udefra. I tredje del fortæller den aldrende Paul om sig selv i tredje-person. Nu forholder han sig endnu mere distanceret og resigneret til sit eget livs fortælling.

Der er med andre ord flere versioner af samme historie, og det er derfor nærliggende at spørge, om man kommer nærmere sandheden eller længere væk fra den for hver genfortælling. Hvilke minder er de sande minder?

Som fortælleren siger indledningsvis i tredje del af romanen: "Han stillede sommetider sig selv et spørgsmål om tilværelsen. Hvad er de sandeste minder, de lykkelige eller de ulykkelige? Han endte med at konkludere, at spørgsmålet ikke kunne besvares."

'Den eneste historie' er en smuk og sørgelig roman, der på meget elegant vis beskæftiger sig med kærlighedens forunderlige væsen. Kærligheden, som man ikke har lyst til at leve foruden, også selvom den måske ender smertefuldt. Som det retoriske spørgsmål lyder ved romanens begyndelse: "Hvad vil du helst - elske mere og lide mere eller elske mindre og lide mindre? Det er, når alt kommer til alt, livets væsentligste spørgsmål."

Læseklub om Barnes

Gentofte Hovedbibliotek har etableret en læseklub, som skal fordybe sig i seks af Julian Barnes’ romaner: 'Flauberts papegøje', 'England, England', 'Arthur & George', 'Når noget slutter', 'Tidens støj' og 'Den eneste historie'.

Klubben mødes fjerde torsdag i måneden kl. 17-18.30 (første gang 27. september). Tilmelding inden 1. september til twb@gentofte.dk.

Højtlæsning af Julian Barnes’ novellesamling 'Puls' 6. september kl. 14 på Gentofte Hovedbibliotek. Tilmelding på twb@gentofte.dk

Mød Julian Barnes’ danske oversætter Claus Bech 21. november på Dyssegård Bibliotek. Book en gratis billet på www.genbib.dk/billetter.

Publiceret 03 August 2018 10:01