Forfatter Knud Romer kigger forbi Gentofte Hovedbibliotek. Pressefoto

Forfatter Knud Romer kigger forbi Gentofte Hovedbibliotek. Pressefoto

Bibliotekerne summer af liv i efteråret

Viden og udsyn, fællesskab og fordybelse: Bibliotekerne giver både dig og dine børn masser at tænke over og deltage i over de kommende måneder

Går du rundt i den evige sommerhede og længes en smule efter noget indehygge, så har Gentofte Bibliotekernes efterårsprogram masser at byde på.

Her får du et overblik over den forestående sæsons kulturprogram.

De specifikke datoer og tidspunkter for arrangementerne kan findes på bibliotekernes hjemmeside genbib.dk.

Forfattermøder på Gentofte Hovedbibliotek

På Gentofte Hovedbibliotek kan du møde tidens toneangivende forfattere og stifte bekendtskab med nye, lovende stemmer.

Knud Romer er en oplevelse – han er tilbage efter tolv år med den omvendte dannelsesroman Kort over Paradis, som han fortæller om på biblioteket.

Romanmesteren Kim Leine, der er aktuel med Rød mand/Sort mand, gæster også biblioteket – han fortæller om Grønland med udgangspunkt i sit forfatterskab. Er du med her, så støtter du med dit billetkøb indsamlingen i UNICEF By 2018 til fordel for østgrønlandske børn.

Mød forfatter Kim Leine. Pressefoto

Mød forfatter Kim Leine. Pressefoto

Caroline Albertine Minor er en af dansk litteraturs nye stemmer – en stemme, som allerede har fået anmeldere til at finde de helt store superlativer frem. Hun fortæller om sin novellesamling Velsignelser, som blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2018.

Forfatter Caroline Albertine Minor gæster Gentofte til efteråret. Pressefoto

Forfatter Caroline Albertine Minor gæster Gentofte til efteråret. Pressefoto

Den kulturhistoriske festival Golden Days har i år fokus på historiens B-sider; alt det glemte og oversete.

I den forbindelse besøger forfatter Jesper Wung Sung Hovedbiblioteket med et romanforedrag, der både er for større børn og voksne: Med udgangspunkt i romanerne En anden gren og Lynkineser fortæller han den spændende og meget overraskende historie om sin oldefar, San Wung-Sung, der startede sit liv i Danmark som udstillet eksotisk kineser i Tivoli i 1902.

Det er også under Golden Days, litteraturformidler Christine Fur Fischer serverer ’Poesi og skvalderkål’ i G.N. Brandts fantastiske have. Først er der oplæsning med fokus på forfattere, der lader naturen råde og skvalderkålen stå. Landskabsarkitekt og formand for foreningen Brandts Haves Venner Hans Ove Pedersen fortæller efterfølgende om, hvilke planter vi fremmer og hvilke vi hæmmer.

Er du selv forfatterspire – eller bare almindeligt interesseret - så kan du få indblik i selve redigeringsprocessen på et skønlitterært forlag. Lene Wissing, der er redaktionschef for dansk skønlitteratur på Politikens Forlag, fortæller om arbejdet og redigerer tre små tekster sammen med publikum ved arrangementet.

Endelig er der en fin to dages festival med fokus på et udvalg af unge litterære debutanter fra Danmark og Norge. Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde, Schæffergården og Gentofte Hovedbibliotek har skabt festivalen i fællesskab, og du kan bl.a. møde Tine Høeg, der fik stor ros for Nye rejsende og Thomas Korsgaard, der er kendt for romanerne Hvis der skulle komme et menneske forbi og En dag vil vi grine af det.

Fortidens fortællinger

Du kan blive klogere på især 2. Verdenskrig på Hovedbiblioteket – og der er masser af lokalt islæt, fx i Niels-Birger Danielsens bog Modstand, der fortæller historien om Gentofte som et centralt område i frihedskampen. Du er inviteret med til foredrag og udgivelsesreception.

Har du mod på mere, så vær med når Birgithe Kosović og fortæller om det seneste bind i romanserien Den inderste fare, der er et politisk-personligt portræt af den kontroversielle udenrigs-og statsminister under krigen, Erik Scavenius. Og du får den historiske baggrund for begge verdenskrige, når forfatter, historiker og debattør Henning Tjørnehøj stiller skarpt på perioden.

Endelig kan du glæde dig til et godt grin og ny indsigt, når Hans Engell fortæller om sin nye bog Lusepustere og slingrefise, der handler om udødelige citater fra dansk politik.

Musik, film, kunst og talks

Hovedbiblioteket er også ramme om fine koncerter – bl.a. med den fremadstormende og prisbelønnede grønlandske sangerinde Nive Nielsen.

Til GentofteNatten den 28. september gæster Abdel Aziz Mahmoud og hans mor Souad Taha biblioteket, og du kan hænge ud her hele aftenen – der er nemlig også fællesspisning og koncert med Dissing & Las, der hylder Bob Dylan. Til november hylder biblioteket alt det dystre – med dødsmetalkoncert, skræmmende horrorspil, tegneserier i splattergenren og dunkle klassiske musikværker under overskriften ’Mørk er november’.

Glæd dig også til arrangementer med temaet fra bog til film, hvor der er fokus på den chilenske nobelprismodtager Pablo Neruda og den amerikanske mester F. Scott Fitzgerrald. Du kan også se eller gense Werner Herzogs mærkværdige mesterværk Fitzcarraldo, som filmhistoriker Peter Skovfoged Laursen introducerer.

På Tranen får du samtidskunst i to udstillinger, først af Rasmus Myrup og siden af Jakob Kudsk Steensen. Begge er ikke blot optaget af samtiden, men også fortiden og fremtiden - hvor vi kommer fra og hvor vi er på vej hen. Og har du fulgt foredragsrækken om Ikke-kunstens historie med Tranens leder Toke Lykkeberg, så kan du glæde dig til foredrag om opfindelsen af monokromet og af kubismen.

Krop og sjæl

Du kan også dykke ned i kroppens og psykens mysterier sammen med kompetente foredragsholdere: Judy Gammelgaard, der er dr. phil., lektor emeritus og psykoanalytiker, udkom i foråret med essaysamlingen Efter Freud - Erindringsforstyrrelser og andre normale mærkværdigheder. I den forbindelse holder hun et foredrag om fænomenet erindring belyst gennem litteratur, psykoanalyse og filosofi. Kom også til foredrag om prostatakræft og bliv klogere på behandling, parforhold og seksualitet. Sidst, men ikke mindst, er der temaaften for forældre til ordblinde børn, hvor vi stiller skarpt på, hvordan ordblindhed opdages hos børn, og hvordan forældre ordblinde børn og deres forældre kan få hjælp.

Jægersborg Bibliotek

Jægersborg Bibliotek fortsætter partnerskabet med naboen Garderhøjfortet i arrangementsrækken Krig+Fred. I efteråret kan du bl.a. møde forfatter Hans Trier, som netop har udgivet bogen Angst og Engle – Den spanske syge i Danmark.

Han fortæller om den største medicinske katastrofe i flere århundreder – en katastrofe, der i høj grad var virkelighed for de soldater, der var indkaldt til sikringsstyrken på Københavns befæstning.

Du kan også møde Kåre Johannesen, der blandt andet er kendt fra Historiequizzen, når han fortæller om 1. Verdenskrig – en krig der slet ikke er så homogen, som mange tror. Skal det være mere nutidigt, så skal du med når kaptajn Lasse Kronborg, der underviser i operationer i cyberspace ved Forsvarsakademiets Institut for Militære Operationer, fortæller om cyberkrig.

Kåre Johannesen fortæller om 1. Verdenskrig på Jægersborg Bibliotek. Pressefoto

Kåre Johannesen fortæller om 1. Verdenskrig på Jægersborg Bibliotek. Pressefoto

Jægersborg Bibliotek sætter i efteråret spot på Island, blandt andet med besøg af kunsthistoriker og anmelder Trine Ross, der fortæller om Olafur Eliasson. Hør også om islandske vulkaner og få indblik i Njals Saga.

Herudover kan du se frem til koncerter med både beatklassikere, jazz og be-bob, til udstillinger med lokale kunstnere, til en cykeltur i G.N. Brandts Gentofte, og du kan få introduktioner til slægtsforskning og få vurderet dine arvestykker af eksperter fra Lauritz.com.

Dyssegård Bibliotek

På Dyssegård Bibliotek er der litteratur, lokalhistorie og grønlandske perspektiver på programmet. I anledning af, at Gentofte er UNICEF By i 2018 og sætter fokus på Grønland, kan du få inspiration til at læse grønlandske forfattere og bøger i en booktalk, og der er også fokus på Grønland, når havpattedyrbiolog og ekspeditionsleder Cecilia Vanman fortæller om et Grønland i forandring.

Lokalhistoriker Niels Ulrik Kampmann Hansen fortæller historierne bag Gentoftes vejnavne, og du kan komme med på vinduesmuseum i Søborg. Dyssegård Kulturgruppe inviterer på gåture, Foreningen Gentofte Byttemarked sørger for at du kan bytte dig til lidt af hvert ved et byttemarked, og du kan se kunst af Inger Brok og Annette Østerlind.

Er du litteraturinteresseret, så kan du bl.a. møde Claus Bech, der har oversat den britiske topforfatter Julian Barnes. Bech fortæller om forfatteren – og om oversætterens rolle.

Ordrup Bibliotek

Også dette efterår har Ordrup Bibliotek stærke temaer på programmet – kom godt rundt om Peter Pan og tæt på det erotiske menneske.

Ordrup Bibliotek nørder Peter Pan i efteråret. Pressefoto

Ordrup Bibliotek nørder Peter Pan i efteråret. Pressefoto

I september og oktober måned kan du flyve med til Ønskeøen: Gennem oplæsning, udstillinger, foredrag, workshops og film får du historien om Peter Pan - fra J.M. Barries oprindelige fortælling om drengen, der ikke ville være voksen, over Disneys uskyldsrene Pan til vore dages brug af Pan-figuren til at beskrive modviljen mod at blive voksen. Men hvem er han egentlig? Med udstillingen af kostumerne fra Folketeatrets opsætning af Peter Pan fra 2017 som farverig baggrund kan du komme helt ind til kernen af den kendte figur.

I november og december udforsker Ordrup Bibliotek erotikkens udtryk fra forskellige perspektiver i foredrag, film og oplæsning. Pressefoto

I november og december udforsker Ordrup Bibliotek erotikkens udtryk fra forskellige perspektiver i foredrag, film og oplæsning. Pressefoto

I november og december udforskes erotikkens udtryk fra forskellige perspektiver i foredrag, film og oplæsning. Rammen om temaet er en udstilling af to spændende billedkunstnere, Birgitte Evelyn og Birgitte Gyrd, som på to meget forskellige måder fortolker og formidler det erotiske. Sanselighed, kropslighed, forbud, moral og tabuer bliver endevendt i et tema, vi ellers kun taler sagte om i folkebibliotekerne.

Gentoftegade Bibliotek

Gentoftegade Bibliotek sætter fremtiden og litteraturen til debat i et møde mellem Kristian Leth og Theis Ørntoft. Oplev de to markante forfattere i en åben og nysgerrig samtale om vores komplekse verden, der konstant forandrer sig, og hvor terrorkriser, flygtningekriser og klimakriser skyller ind over medielandskabet. Theis Ørntoft og Kristian Leth beskæftiger sig med temaet fra vidt forskellige perspektiver. Theis Ørntoft senest i sin kritikerroste debutroman Solar, en desperat og dystopisk generationsroman, og Kristian Leth i den aktuelle bog Håb, der er et helhjertet forsvar for håbet og optimismen.

På den nye scene PåGulvtæppet er der koncert med Maria Trozzolo og Claudio Passilongo, to italienske musikere, som vil spille og synge italienske sange og tale om italienske sangskrivere. Der er også gang i Operahjørnet, hvor musik og kulturformidler Victoria Katarina Svane fortæller om Den italienske operas udvikling.

Også på Gentoftegade Bibliotek er der fokus på Grønland i en række dokumentarfilm, som på forskellig vis giver billeder af Grønland og grønlænderne. Der er både nyere og ældre film på programmet, fra Niels Roos til den aktuelle Lykkelænder fra 2018, der vises til et særligt arrangement med efterfølgende debat og besøg af blandt andre instruktøren Lasse Lau.

Vangede Bibliotek

Vangede Bibliotek folder en bred vifte af foredrag ud denne sæson. Bent Nielsen, der er direktør ved Arktisk Institut fortæller om myten om den sagnomspundne Danmark-Ekspedition, der har sat betydningsfulde videnskabelige, såvel som mytiske spor.

Oplev også fotograf Flemming Bo Andersen gå i Utzons fodspor og fortælle om den store arkitekt og personlighed, eller kom med historiker Svend Rybner på en rejse til Spanien og spansk fodbold.

Det aktuelle Grønland finder du også her: Du kan også møde Martin Breum, der er er tidligere vært på Deadline og har skrevet bogen Hvis Grønland river sig løs fra 2018, når han gør os klogere på det grønlandske dilemma - løsrivelse fra Danmark eller ej?

Svøm hen i blues på Vangede Bibliotek i efteråret, hvor blandt andet Thorbjørn Riisager giver koncert. Pressefoto

Svøm hen i blues på Vangede Bibliotek i efteråret, hvor blandt andet Thorbjørn Riisager giver koncert. Pressefoto

Bluesmusik er der også – med Thorbjørn Risagers rå og kraftfulde vokal, pianist Emil Balsgaard og guitarist Ronni Boysen; alle kendte herrer fra den danske bluesscene.

shp

Publiceret 08 August 2018 14:00

SENESTE TV