Ugens læser Lars Daneskov er selv aktuel med 'Godnat og sjov godt', som udkommer 19. september. Pressefoto

Ugens læser Lars Daneskov er selv aktuel med 'Godnat og sjov godt', som udkommer 19. september. Pressefoto

Lars Daneskov: "Måske fordi jeg er erhvervsskadet, synes jeg, at børnebøger er det vigtigste i verden"

Lars Daneskov, 54, forfatter til blandt andet 'Tro, håb og gorgonzola', 'Stenfjæs' og den aktuelle 'Godnat og sjov godt'.

Hvilken roman har du sidst læst?

"Har netop læst 'Papa' af Jesper Stein, der er sådan en krimi, hvor gangsterne går i beige habitter, har ar og er kronragede, og hvor der er hemmelige konti i Schweiz, russiske våbenhandlere og en helt, der drikker lidt for meget. Alt dét burde være for meget, men fordi Stein bygger oven på alle genrens klicheer og bare skriver enormt godt og ambitiøst, slipper han afsted med det hele."

Hvem er din favoritforfatter?

"Har en blød plet for en fyr som engelske Nick Hornby, der enkelt, begavet og bittersødt fortæller historier om voksne mennesker og alt det rod, vi har det med at hvirvle op, når det gælder kærlighed og livsdrømme. Derudover vil jeg livslangt være forelsket i Dan Turèll, ligesom jeg som børnebogsforfatter aldrig bliver færdig med de bøger, Ole Lund Kirkegaard skrev for mere end 40 år siden, men som stadig giver al mulig mening i dag, fordi de er så fuldtonet og ren en hyldest til fantasien."

Hvad er din favoritgenre?

"Er temmelig altædende, men måske fordi jeg er erhvervsskadet, synes jeg faktisk, at børnebøger er det vigtigste i verden. Det er ikke en genre, der fylder meget i hverken debat eller medier, og det forstår jeg ikke. Gode historier giver gode, nysgerrige, fantasielskende og empatiske mennesker, og her lægger bøgerne i barndommen hele fundamentet. Det er derfor, jeg er fyldt med ydmyghed og stor ærefrygt, hver gang jeg selv sætter mig til tasterne."

Har du nogensinde opgivet en bog?

"Det gør jeg hele tiden. Livet er for kort til dårligt sprog, forudsigelige plot og skabelonkarakterer. Bøger skal give oplevelser, gøre mig klogere eller give smilehuller. Gør de ikke dét, mister jeg hurtigt tålmodigheden, og så meget tid har jeg heller ikke."

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

"Hvis jeg nu ikke var så jysk og beskeden, var det her, jeg ville gribe chancen og anbefale min egne godnathistorier i 'Godnat og sjov godt' til alle med børnehavebørn, fordi de små historier åbner for rigtig mange store snakke i børnehøjde. Men nu er jeg så både beskeden og fra Jylland, så det gør jeg naturligvis ikke. I stedet vil jeg artigt og uselvisk anbefale 'Doppler' af Erlend Loe. Har man ikke læst den endnu, har man bare at komme i gang. Er det længe siden, man har læst den, er det tid at gøre det igen."

Publiceret 20 September 2018 19:03