Biblioteket anbefaler: "Jeg har gennemlevet måneder, hvor forestillingen om død og forsvinden var mit eneste om end smertefulde holdepunkt"

Anne Lise Marstrand-Jørgensens roman 'En flod skal være i bevægelse' er denne uges anbefaling

Af
Signe Langtved Pallisgaard

Litteraturkonsulent

Gentofte Kommune

Roman "Jeg har gennemlevet måneder, hvor forestillingen om død og forsvinden var mit eneste om end smertefulde holdepunkt".

Således beskriver forfatter Anne Lise Marstrand-Jørgensen sin egen erfaring med angst og depression. Hun fik som 12-årig diagnosen depression af den psykiater, der mange år senere erklærede, at hun skulle forberede sig på at tage medicin resten af livet. På det tidspunkt besluttede hun at trappe ud af medicinen og i stedet dykke ind i mulighederne for alternativ behandling og terapi. Siden har hun gjort sig et væld af værdifulde erfaringer, som hun nu deler med os læsere i den uovertrufne modige, vigtige og indsigtsfulde bog 'En flod skal være i bevægelse'.

Bogen består af 12 samtaler med en bred vifte af forskelligartede fagfolk. Nogle er optaget af sporene fra barndommen - andre af genetik. Nogle finder svar i statistikken, andre i hjernescanninger eller i eksistentielle og åndelige spørgsmål. Disse forskellige og til tider også modstridende vinkler, giver et bredtfavnende billede af, hvordan man kan gribe en psykisk lidelse an.

Marstrand-Jørgensen bevæger sig gennem dette landskab med en respekt og åbenhed, der indgyder læseren uanede mængder viden, perspektiv og håb. Forfatterens egne erfarings- og erindringsglimt løber som en tryg, rød tråd gennem hvert kapitel og giver samtalerne en nærhed og styrke, hvis betydning er uvurderlig. For Marstrand-Jørgensen selv er lidelsen i dag reduceret til en skygge. Dermed personificerer hun selv det håb, som mange med en psykisk lidelse så desperat søger efter. Hun har lært at leve med, at mørket findes som en truende afgrund, og hendes personlige vej ud af angsten går via terapi, meditation, åndelig disciplin, fysisk træning, kunst og at rette blikket mod verden i stedet for kun mod sig selv. Men hun gør det klart, og det er også et af bogens vigtigste ærinder, at der ikke findes ikke en enkel løsning.

For alt for mange mennesker er psykisk lidelse forbundet med en følelse af tabu, skam og retningsløshed i forhold til behandling. Det er en ubærlig byrde for det enkelte menneske, og én af de mange grunde til, at denne bog er så ualmindelig vigtig – og forhåbentlig får en massiv udbredelse både blandt sindslidende, behandlere og alle, der har interesse i sindet og dets kringelkroge.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen, der er født 1971, er cand.mag. i litteraturvidenskab. Hun debuterede i 1998 med digtsamlingen Vandring inden ophør. Siden har hun udgivet flere digtsamlinger og romaner - herunder især de to meget populære bøger om Hildegard af Bingen. Efterfølgende har hun skrevet Hvad man ikke ved samt Hvis sandheden skal frem. I 2015 udkom romanen Dronningen af Saba & kong Salomon, og i 2017 var hun aktuel med romanen Sorgens grundstof. Marstrand-Jørgensen modtog i 2009 Weekendavisens Litteraturpris for Hildegard.

Publiceret 06 November 2018 21:00