'Gnom patruljen' er en actionanimationsfilm fra 2017. Foto fra Filmstriben

'Gnom patruljen' er en actionanimationsfilm fra 2017. Foto fra Filmstriben

Filmstriben anbefaler: Besøg en spøgelsesborg fuld af havenisser

Af
Af Lene Schaumann

Cand. Mag. Ved Gentofte Hovedbibliotek.

'Gnom patruljen' omfavner emner som ensomhed, venner, de unges færden og tid på sociale medier, selfie-generationen, havenisser og "troggs". Se den med dine børn eller børnebørn i alderen 8 – 12 år.

Chloe er vores hovedperson i 'Gnom Patruljen', og vi møder hende på bagsædet af sin mors bil, hvor hun sidder med sin mobil og kigger trøstesløst ude af vinduet. Chloe og hendes mor er i gang med at flytte til en ny by og et nyt hus.

Chloe er ikke begejstret for flytningen, da Chloes mors arbejde kræver, at hun flytter rundt tit og ofte. Og hun er bestemt heller ikke henrykt ved tanken om, at hun nu igen skal prøve at skabe relationer og få nye venner. Chloe har ikke nogen venner og har aldrig prøvet at have en bedste ven på grund af de mange gange hun har flyttet skole og by. Når hun endelig er blevet venner med nogle, så skal hun flytte og venskabet går efterhånden i vasken.

Chloe og hendes mor ankommer til det nye, noget faldefærdige, hus, der til forveksling ligner en gammel spøgelsesborg. Og så er huset fyldt med havenisser! Chloé synes, det er et vildt mærkeligt hus, og hun stiller alle de små havenisser ud på græsplænen foran, da hun synes, de er noget så uhyggelige. Foran huset møder hun nabodrengen, Liam, der er lidt for nysgerrig og ret nørdet, synes Chloe.

Hun giver ham en havenisse for at slippe af med ham og begynder at pakke ud. Næste dag i skolen opsøger Liam hende, straks han ser hende, og hun affinder sig med, at det nok er ham, hun skal være venner med.

Monstre fra en anden dimension

Men så sker noget helt uventet, da én af de populære piger på skolen, får øje på Chloe, og hun inviterer Chloe med til en fest om fredagen. Chloe er i syvende himmel, og hun skynder sig hjem, for at pakke mere ud og finde det helt rigtige outfit at tage på. Hun er helt alene hjemme, og pludseligt begynder der at lyde mærkelige lyde rundt omkring, og hun ser uhyggelige skygger.

Hun bliver skræmt fra vid og sans og flygter op på loftet, hvor hun overrasker et hold levende havenisser, der er i fuldt sving med at fremstille en mærkelig grønfarvet, flydende masse. Efter en kæmpe jagt gennem huset, lykkes det havenisserne at overbevise Chloe om, at de altså ikke er onde, men at de ”blot” har opdaget en portal til en anden dimension, hvor der ind i mellem hopper små, lilla monstre ud fra – de såkaldte ”troggs”.

Troggs’ne er altødelæggende og farlige for hele samfundet, så da Chloe lige er kommet sig over chokket, slår hun sig sammen med nisserne og nabodrengen Liam, og de kæmper en brav kamp for at redde verden.

Animationsfilm bliver tit lavet for de mindste børn. Denne animationsfilm er dog møntet på den alder, man vist efterhånden kalder for tweens – altså børn mellem 8 og 12 år sådan ca. Og det passer vist meget godt til målgruppen for denne film. Jeg så den sammen med min søn på 11 år, og vi synes begge to, at den er rigtigt underholdende og har mange gode emner, som er relevante for de unge.

Den kaster således lys over selfie-generationen, der står med bøjede nakker og tjekker ”Insta” og ”Snappen” og glemmer at orientere sig i den virkelige verden. Den sætter fokus på venskaber, og hvor vigtigt det er for unge at have nogen at spejle sig i, som måske ikke lige er dem, man i første omgang troede, man ville spejle sig i.

Publiceret 19 November 2018 07:34

SENESTE TV