Bogen

Bogen "Intet" er skrevet af forfatteren Janne Teller. Pressefoto

Biblioteket anbefaler: Skolebørn, der ofrer grønne sandaler og afhugget finger

Af
Freja Worm Elberg

9. klasses elev og praktikant

Gentofte Hovedbibliotek

'Intet' af Janne Teller er en bog, der har overrasket mig på mange punkter. Den har virkelig sat mine tanker i gang.

Bogen handler om en 7. klasse i byen Tæring. Om drengen Pierrer Anthon, som har valgt at give op på livet og sidde i et blommetræ og kaste blommer og bemærkninger efter resten af klassen, som han selv er droppet ud af. Agnes, som går i klassen, er hovedfortæller, hvilket jeg synes giver en meget bedre effekt, end hvis det var en alvidende fortæller.

Personligt kunne jeg virkelig leve mig ind i forskellige situationer i bogen, fordi det er en pige på næsten samme alder som mig, der fortæller historien. 7.a, som er den klasse, Agnes går i, tager Pierrer Anthons ord til sig. “Der er ikke noget ved noget”, og “man er blevet født til at dø”, er ting, som Pierrer Anthon kan finde på at sige.

I 7.a bliver de frustrerede over hans bemærkninger, og de prøver at få ham til at indse, at der faktisk er en mening med livet.

Deres plan er at lave en dynge af betydning. De starter med at lægge familiebilleder og forskellige breve i bunken. Men det går hurtigt op for dem, at det ikke er godt nok.

Agnes skal som den første ofre noget, der har en betydning for hende. Og hendes klassekammerater ender med at få hende til at lægge sine nye, flotte, grønne sandaler op i dyngen. Dyngen bliver større og større. Og det ender med, at der blandt andet ligger et bedetæppe, en afhugget finger, en død lillebror, en mistet mødom og en gul cykel i dyngen.

Er alt ligegyldigt?

Jeg vil anbefale den her bog til dig, hvis du er klar til at sætte spørgsmål ved både dig selv og bogen. Hvis du er klar til at læse en bog, der måske vil få dig til at tænke over meningen med vores eksistens. Blandt andet stillede jeg mig selv spørgsmålet “hvad er kunst, og hvornår er noget kunst?” Hvilket er et meget interessant spørgsmål, og et spørgsmål, der er mange forskellige holdninger til.

Jeg sad med en tung trist følelse i maven, da jeg var færdig med at læse den. Men jeg ville ikke umiddelbart sige, at det var en dårlig fornemmelse.

Jeg vil anbefale den her bog til unge, da den måske er lidt kedelig at læse som voksen, da den omhandler skoleelever. Også fordi at nogle voksne måske allerede har fundet ud af, hvad de tænker om deres egen eksistens. Men for børn og teenagere kan bogen godt være en øjenåbner, da vi godt kan gå rundt med en følelse af, at alt er ligegyldigt. Og intet betyder noget.

Hvis du er klar til at kaste dig ud i noget andet, end du normalt ville læse, så skal du helt klart læse 'Intet' af Janne Teller. Janne Teller er dansk forfatter af østrigsk/tysk familiebaggrund. Hun debuterede med romanen 'Odins ø'.

Teller har modtaget mange priser og legater, blandt andet den prestigefyldte amerikanske Michael L.Printz Honor Award 2011, den franske Le Prix Libbylit 2008 og den danske Kulturministeriets Børnebogspris 2001. I 2002 modtog hun Statens Kuntsfonds treårige arbejdslegat - og i 2014 Drassows fredslegat.

Publiceret 08 December 2018 11:33

SENESTE TV