I denne uge anbefaler Filmstriben filmen 'Irrational Man'. Foto fra Filmstriben

I denne uge anbefaler Filmstriben filmen 'Irrational Man'. Foto fra Filmstriben

Filmstriben anbefaler: Professoren, der beslutter sig for at begå det perfekte mord

Af
Af bibliotekar Lisa Stahlhut

'Irrational man' med Joaquin Phoenix og Emma Stone er en rigtig Woody Allen klassiker; et mystisk mord, moral og eksistentialisme til lyden af Jazz.

Den deprimerede og selvdestruktive filosofiprofessor Abe Lucas (Joaquin Phoenix) skal undervise på et sommerkursus i filosofi på Brailyn College. Han er i en dyb eksistentiel krise, har skriveblokering, er små alkoholiseret og har altid sin lommelærke med sig. Han er bestemt ikke selskabelig, en enspænder, men er kendt for sin kvindetække, hvilket giver grundlag for en del sladder og rygter i krogene på universitetet.

Der er da også fra begyndelsen, flere der tiltrækkes af Abe. Kollegaen Rita Richards (Parker Posey) lever i et ulykkeligt ægteskab, som hun gerne vil reddes fra, flirter hedt med Abe og de indleder hurtigt et forhold på trods af, at Abe pludselig har fået potensproblemer

Også den unge intelligente elev Jill Pollard, som spilles af Emma Stone, bliver fascineret af Abe, der er så klog på filosofferne og deres vise ord. Jill, som er hans direkte modsætning, er munter, fuld af liv og meget selvbevidst, men hun drages af hans mørke, som hun gerne vil redde ham fra. Han er meget imponeret over hende store viden, og på trods af at hun er åbenlyst tiltrukket af ham, prøver han at bevare lærer-elev-forholdet.

Stemningen skifter

Abe og Jill, tilbringer mere og mere tid sammen og tager på flere udflugter, men da de en dag er på café og overhører en samtale, ændrer alt sig for dem. En kvinde ved bordet bag dem, fortæller grædende, at hun vil miste forældremyndigheden over sine børn på grund af en dommer, der udnytter sin magtfulde position, til fordel for hendes eksmand, som er hans ven. De bliver begge meget oprørte over historien om dommeren.

Abe kan ikke slippe historien og føler han må gøre noget. Det giver ham idéen til en meningsfuld handling, nemlig at kunne begå det perfekte mord og hjælpe kvinden. Han bliver som forvandlet, han får energien, livslysten og potensen vender i den grad tilbage, og han og Jill går skridtet videre og får et forhold.

Abe inddrager ikke Jill i sin videre planlægning, men hun får efterhånden sine anelser. Den ellers idylliske stemning, der er i filmen, vender overraskende herfra, og historien kaster Abe og Jill ud i et stort moralsk dilemma.

Joaquin Phoenix passer godt i rollen som den dystre kvindecharmør Abe.

Også Emma Stone er overbevisende i rollen som Jill, den lyse og muntre elev.

Der er hele vejen i filmen, en humoristisk tone midt i tragedien, som udspilles i harmoniske omgivelser og sommerstemning.

En god oplevelse, med en overraskende slutning.

Publiceret 09 December 2018 09:04