Gruppen af naboer og frivillige, der hver tirsdag aften mødes i køkkenet på den tidligere internationale skole på Hellerupvej 22 får kommunens miljøpris. Pressefoto

Gruppen af naboer og frivillige, der hver tirsdag aften mødes i køkkenet på den tidligere internationale skole på Hellerupvej 22 får kommunens miljøpris. Pressefoto

Social madklub på Hellerupvej får miljøpris

Gentofte Kommunes Miljøpris går i år til Madklubben HE-22, der både samler folk og sørger for at få brugt overskydende råvarer

Gentofte Kommunes Miljøpris bliver torsdag 13. december uddelt for 8. gang. Prisen gives til frivillige initiativer, der kan inspirere andre til bæredygtige og miljøvenlige tiltag.

Miljøprisen og de medfølgende 25.000 kr. overrækkes til en gruppe af naboer og frivillige, der hver tirsdag aften mødes i køkkenet på den tidligere internationale skole på Hellerupvej 22, heraf navnet Madklubben HE-22.

Sammen med de flygtninge, der bor på Hellerupvej 22, laver de et måltid mad med udgangspunkt i overskydende råvarer (grøntsager, frugt og brød) doneret fra lokale supermarkeder og bagere og spiser sammen ved langbordet. Det har de gjort hver tirsdag siden oktober sidste år med udgangspunkt i projektet ’Flere gode leveår med sund kost’, der er en del af kommunens sundhedspolitik.

Der bliver både lavet dansk mad og mad fra deltagernes hjemlande. Beboerne på Hellerupvej 22 deltager i det omfang, de har tid og lyst, men der er ofte omkring 30 deltagere rundt om bordet. Reglen er, at hvis man spiser med, skal man deltage ved enten tilberedning eller oprydning.

"Årets miljøprismodtager har stort fokus på at udnytte de ressourcer, der er til rådighed i vores kommune og får det til at gå op i en højere enhed, både sundhedsmæssigt og socialt. Tanken om mindre spild er gennemgående i alt hvad de gør - hvad enten det er mad, der ikke skal gå til spilde eller legetøj, der ikke skal kasseres," udtaler borgmester Hans Toft i en pressemeddelelse fra Gentofte Kommune.

Får også anden hjælp

Ud af fællesskabet er der opstået andre initiativer. Gruppen tilbyder for eksempel lektiehjælp og støtte til at søge job, øve dansk og tilbyder anden praktisk hjælp, der kan gøre livet lettere.

Medklubben HE-22 vil i 2019 blive organiseret som en aktivitet under Netværkshuset, der er en del af Dansk Flygtningehjælp. jesl

Publiceret 11 December 2018 09:28

SENESTE TV