Denne uges anbefaling er 'Tully', hvor Charlize Theron spiller hovedrollen. Foto: Filmstriben

Denne uges anbefaling er 'Tully', hvor Charlize Theron spiller hovedrollen. Foto: Filmstriben

Filmstriben anbefaler: Med ammepletter og sorte rande til hagen

Af
Lene Schaumann

Cand. Mag. & Bibliotekar D.B.

Hvordan er det lige, man får det hele til at hænge sammen i en moderne småbørnsfamilie og samtidig har gode relationer til hinanden, naboer, venner og familie, har et fantastisk sexliv og i det hele taget bare er super overskudsagtig som familie? Kan det overhovedet lade sig gøre? Det sætter manuskriptforfatteren, Diablo Cody, fokus på her i filmen 'Tully' fra 2018, der er instrueret af Jason Reitman.

Charlize Theron spiller hovedrollen som moderen og hustruen Marlo. Hun kæmper en brav kamp for at få hverdagen til at fungere. Hun har to børn, en trofast mand og en højgravid mave, da vi møder hende. Det viser sig hurtigt, at hendes mand, Drew, har en karriere, som gør, at han ikke er meget hjemme i hverdagene og tit må tage på forretningsrejser i hele og halve uger ad gangen. Når han så er hjemme, er det ikke fordi, han ikke hjælper til som sådan.

Men det er helt tydeligt Marlo, som har den altoverskyggende, klassiske funktion som mor/kok/chauffør/altmuligmand på hjemmefronten, selvom hun også har et job at passe, når hun altså ikke er på barsel.

Marlo og Drew har en dreng og en pige, begge i skolealderen, og det viser sig hurtigt, at drengen, Jonah, kræver betydeligt mere opmærksomhed end sin søster Sarah. Han er ikke uopdragen, men han har helt tydeligt "noget", som gør, at han ikke falder til i forskellige sammenhænge og specielt i skolen. Jonah har det bestemt ikke nemt, og hans mor skal bruge væsentlig mere tid på at gøre tingene på helt bestemte måder, da han ellers får sine ustyrlige flip. Jonahs flip styrer familien og styrer deres liv i en sådan grad, at der ikke er tvivl om, at de skal have en eller form for hjælp.

Nanny om natten

Marlo går i fødsel og nu spidser det hele til derhjemme. Marlos overskudsagtige bror synes, hun ser noget udkørt ud og "helt har tabt gnisten", som han siger. Så han finder på at give hende en "Night Nanny" som fødselsgave. Og hvad er så det? Jo, en "Night Nanny" er en barnepige, som møder ind om aftenen og tager sig af, ikke bare baby, men også af mor og huset som en helhed.

Marlo synes først, at det lyder helt forfærdeligt at skulle overlade sit nyfødte barn i favnen på en fremmed hele natten. Men da hun efter 3-4 uger efter fødslen overhovedet ikke kan hænge sammen mere, giver hun sig og ringer til det nummer, som hendes bror har givet hende. Og så kommer Tully, "the night Nanny", ind i hendes liv. Og så begynder der ellers at ske noget.

Marlo får, for første gang i mange år, sovet igennem en hel nat og hun får overskud til en masse ting, som hun slet ikke magtede før. Kan det virkelig være det, der skal til for at få familien til at blive velfungerende igen? Jeg vil ikke afsløre, hvad der sker, men kan da sige, at filmen tager en helt uventet drejning på et tidspunkt, og det er ikke en film, man lige umiddelbart ser og bare lægger fra sig igen.

Megairriterende mand

Manden, Drew, bliver eminent portrætteret af Ron Livingston. Nogle af jer vil måske genkende ham, som Jack Berger, fyren, der i Sex and the City slog op med Carrie Bradshaw på en gul post-it. Han har det med at lande roller, hvor han egentlig ikke er hovedpersonen, men alligevel er det på mange måde ham, man lægger mærke til. I denne film er han ved første øjekast bare megairriterende. Han sidder ved siden af sin højgravide, sovende kone i dobbeltsengen og spiller Playstation. Men det viser sig dog, at han er meget mere end det.

Charlize Theron leverer en præstation i særklasse i 'Tully'. Man kender hende jo som gudesmuk fra tidligere film og reklamer, og hvad hun ellers har været med i, men her er hun helt nede på niveau med os andre. Hun har deller, ammepletter i blusen og har sorte rander helt ned til hagen. Det oser ud af hende, at hun er træt og fuldstændig udkørt. Og vi føler med hende for nøj, hvor vi kender at stå i den situation.

Og samtidig, hvis man, som jeg, ikke længere har helt små børn, ja så glæder man sig lidt over, at den tid er forbi for nu. Og jeg vil skrive bag øret, at når tiden til børnebørn engang kommer, ja så er det altså med at være lidt mere behjælpelig end bare en pasning i ny og næ. For det er da lige det, sådan en børnefamilie trænger til.

Publiceret 23 January 2019 09:00