Denne uges anbefaling fra Filmstriben er 'Beast' af Michael Pearce. Foto: Filmstriben

Denne uges anbefaling fra Filmstriben er 'Beast' af Michael Pearce. Foto: Filmstriben

Filmstriben anbefaler: Ucharmerende karakterer leger katten efter musen

Af
Dina Lemming Pedersen

bibliotekar

Gentofte Hovedbibliotek

Denne uges anbefaling, 'Beast', er en barsk affære. Men det er en virkelig tankevækkende, barsk affære.

Vi lægger ud med en stilfuld havefest. I et lille isoleret ø-samfund på den britiske ø Jersey i den engelske kanal. Moll fylder 27 år, men er reduceret til statist ved sin egen fest i forældrenes have.

Da søsteren kupper arrangementet ved at annoncere, at hun og ægtemanden venter tvillinger, giver Moll op og stikker af. Hun skaber sin egen fest på en nærliggende bar, hvor hun drikker sig fuld og danser hele natten med en ung mand.

Ud på morgenen tumler de fulde rundt på stranden, og den unge fløs vil ikke acceptere Molls ‘nej’. Ud af det blå dukker en ukendt og vild redningsmand op og truer knægten med et gevær. Pascal er eneboer og krybskytte. Han har lige været ude og skyde harer, så er det derfor, han har blod på hænderne?

Moll er fascineret af Pascal og al hans vildskab. Men er det i virkeligheden Moll, der er den vilde af de to? Vi hører om en episode, da Moll var 13 år, hvor hun overfaldt en klassekammerat med en saks - var det rent selvforsvar, fordi Moll blev mobbet? Hændelsen har betydet, at Moll holdes i et jerngreb af moderen. Hun beskyldes for at være egoistisk og uansvarlig, når hun prøver at finde sin plads i familien og i verden.

Moll og Pascal bliver et par, men møder ikke accept hos hverken Molls familie eller lokalbefolkningen. På øen bliver der begået en række mord på unge piger, og Pascal er i kikkerten som den skyldige. Filmen udvikler sig til en katten efter musen leg, hvor det er svært at finde hoved og hale i, hvem der er efter hvem. Og hvem der handler mest meningsfuldt.

Alle karakterer har ucharmerende sider, og det gør filmen så tankevækkende, for hvem har opskriften på det bedste liv? Filmen giver ikke noget entydigt bud på, hvem der er onde, og hvem der er gode. For er det konformiteten i familiens velorganiserede verden med golfklub og hvide sofaer, der ødelægger menneskets natur, eller det Molls og/eller Pascals skyggesider, der er ude af kontrol? Og kan Moll og Pascal stole på hinanden?

'Beast' af Michael Pearce er en film, der sidder længe i kroppen.

Publiceret 18 May 2019 09:09