Madeleine Hessérus er svensk forfatter bosat på en gård i Västmanland. Udover Isola fra 2004 (2005 i dansk oversættelse ved Pia Juul), har hun skrevet to andre romaner, flere novellesamlinger og radiodrama. Pressefoto

Madeleine Hessérus er svensk forfatter bosat på en gård i Västmanland. Udover Isola fra 2004 (2005 i dansk oversættelse ved Pia Juul), har hun skrevet to andre romaner, flere novellesamlinger og radiodrama. Pressefoto

Biblioteket anbefaler: Kvinden, der gik i skoven

Af
Litteraturformidler Christine Fur Fischer

Gentofte Hovedbibliotek

I Madeleine Hessérus' 'Isola' møder læseren Tessa Björk, som er ortopædkirurg og lever et travlt byliv i Stockholm og begynder pludselig at få kløende udslæt på arme og bryst, synsforstyrrelser og svimmelhedsanfald.

Da hun en dag tager sin mand i utroskab, bliver det udslagsgivende, og hun begynder at gå. Bare gå. Væk fra deres lejlighed, væk fra centrum af byen, ud mod forstæderne, gennem industriområderne, langs motorvejen går hun, indtil hun når skoven og begiver sig ind mellem træerne, dybere og dybere ind, længere og længere nordpå.

Først da hun kommer ud i naturen, lægger hun mærke til, at hun trækker vejret lettere, og at hendes symptomer forsvinder igen. I takt med, at hun udforsker livet alene i skoven, forandrer hendes krop sig og tilpasser sig de nye omgivelser og krav, og hun lever efterhånden mere og mere i symbiose med naturen.

Kritik af civilisationen

Det er dog ikke ukompliceret at leve i skoven, og der er tidspunkter, hvor hun er nødt til at vende tilbage til byen, ligesom hun må træffe nogle helt afgørende valg i dilemmaet mellem byen og skoven.

Madeleine Hessérus’ romandebut 'Isola' er en kritik af vores civilisation, der har fjernet os så langt fra de naturlige omgivelser, som var vores udgangspunkt. Det er en undersøgelse af, hvad der sker, når mennesket vender tilbage til naturen uden længere at kende den.

Hvordan føles kroppen, når den har vandret hele dagen i skoven? Hvilke færdigheder er vigtige i naturen? Hvad er nødvendigt for at overleve i skoven, og hvad er ikke?

Hessérus skriver ikke fordømmende eller formanende, men undersøgende og åbent. Beskrivelserne af livet i skovene er dragende og historien både romantisk og eksistentialistisk i sin længsel efter at vende tilbage til noget mere oprindeligt end det moderne liv i byen og måske finde en mening med det hele.

Publiceret 19 May 2019 08:03

SENESTE TV