Filmstriben anbefaler: To brødre prøver på at glemme, mens en søster forsøger at huske

Af
Dina Lemming Pedersen

bibliotekar

Gentofte Hovedbibliotek

Hvordan opfører man sig som en familie, når man ikke har haft nogen rollemodeller?

To storebrødre har brugt 30 år på at glemme, og en lillesøster forsøger desperat at huske. Dette er en historie om tre søskende med en barsk baggrund, der rejser tilbage til rødderne.

’Sommerfuglene’ er et tyrkisk komediedrama med alvorlige undertoner og absurd humor, og den sammenlignes velfortjent med film som ’Punch-Drunk Love’ og ’The Big Lebowski’.

Tre søskende

Astronauten Cemal (der aldrig har været ude i rummet) bliver ringet op af sin far, der beder ham og hans søskende om at rejse hjem til landsbyen i Tyrkiet, hvor de kommer fra.

Ingen af de tre har talt med ham i 30 år, og de aner ikke, hvad faren vil.

De tre søskende har heller ikke haft megen kontakt med hinanden. Lillesøster Suzan er med på idéen, hun vil væk fra sin ulidelige ægtemand (snart eksmand), der ikke snakker om andet end arbejde og underleverandører. Mellemste bror, Kenan (en falleret skuespiller, der nu lægger stemmer til katte i youtube-videoer), har overhovedet ikke lyst til at rejse, men overtales alligevel, fordi lillesøster har brug for ham.

Portrætteres eminent

Kemien og forholdet mellem de tre søskende portrætteres eminent af de tre skuespillere. Deres samtaler er skøre og realistiske som livet selv, og vi føler med dem i deres frustration og sorg, der kommer til udtryk på vidt forskellige måder.

Første halvdel af filmen er et roadtrip på vej tilbage til landsbyen, og her bliver gnidningerne tydelige. ”Mor begik selvmord,” udbryder Cemal ud af det blå. Det er det sidste i verden, Kenan har lyst til at tale om.

”Den her tur får aldrig en ende,” sukker han.

Undervejs forundres brødrene over Suzans transformation, når hun bliver fuld. Hun vil slås og bander som en havnearbejder.

Filmen skildrer fint de tre søskendes forsøg på og lyst til at være en familie. Stemningen kan dog ændre sig hvert øjeblik, når fortiden trænger sig på.

Særligt absurd bliver filmen, da de når frem til landsbyen, men det ville forkert at løfte sløret for den del af historien.

Det skorter ikke på road movies, men ’Sommerfuglene’ kommer virkelig ind under huden på sine karakterer.

Filmen vandt juryens hovedpris for bedste ikke-engelsksprogede film ved Sundance-festivalen i 2018.

Publiceret 25 July 2019 14:44