Kulturarrangementerne på Gentofte Bibliotekerne trækker fulde huse samtidig med, at udlånet er i top. Pressefoto

Kulturarrangementerne på Gentofte Bibliotekerne trækker fulde huse samtidig med, at udlånet er i top. Pressefoto

Gentofte Bibliotekerne beholder førertrøjen

Borgerne låner mest her, viser tal fra Danmarks Statistik

Danskerne låner færre bøger, spil og blade på bibliotekerne. Dén tendens har været klar gennem en årrække, hvor streaming- og on-demand-tjenesters vækstkurver har bevæget sig i modsat retning - opad.

Også på Gentofte Bibliotekerne mærker man tendensen. Men førertrøjen, når det gælder bogudlån, som Gentofte har haft igennem flere år, bliver, hvor den er, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

"Hver eneste Gentofte-borger låner lidt over 10 fysiske materialer om året, og det bringer os i front. Landsgennemsnittet ligger på lige over fem bøger pr. borger, så forspringet er til at tage at føle på. Og det er vi glade for," siger leder af Gentofte Bibliotekerne Thomas Angermann i en pressemeddelelse fra Gentofte Kommune.

Gentofte er et smørhul

"Det ville være nemt at klappe sig selv på skulderen og sige 'well done'. Men sagen har naturligvis flere sider: Vi ved, at uddannelsesniveau og overskud hænger sammen med kulturforbrug, og her er Gentofte jo et smørhul. Borgerne bakker op om deres biblioteker, og det gør vores politikere også. Det giver os gode rammer til at udvikle bibliotekerne, så vi kan møde borgernes forventninger," fortsætter han.

Han sender æren videre til medarbejderne:

"Biblioteker er både defineret af det, der står på hylderne, og den service, vejledning og inspiration, man får. Vi har dygtige medarbejdere, der dagligt lægger liv og sjæl i at give borgerne det bedste bibliotekstilbud. Det betyder, at medarbejderne også stiller krav til sådan nogen som mig," forklarer Thomas Angermann i pressemeddelelsen.

Statistik er ikke alt

Og tal kan ikke stå alene.

"Man skal aldrig lægge simpel statistik til grund for sin arbejdsdag, for så overser man centrale pointer. Bl.a. er der forskydninger i, hvilken rolle, landets folkebiblioteker spiller lokalt: I nogle kommuner fylder borgerservicefunktionerne, andre steder er bibliotekerne koblet på andre institutioner, og lokalt er der forskellige indsatser. I Gentofte har vi seks biblioteker med ret forskellige profiler. Men alle rundet af prioriteringen af kvalitet og samarbejde – ikke mindst i de hundredevis af kulturarrangementer, vi skaber hvert år. De skaber liv og perspektiv, også på det, man så låner med hjem," forklarer Thomas Angermann.

jesl

Publiceret 22 August 2019 09:01