Snart skal politikerne i Gentofte vedtage næste års budget. DI opfordrer Gentofte Kommune til at styrke sit samarbejde med private virksomheder og udlicitere mere. Modelfoto

Snart skal politikerne i Gentofte vedtage næste års budget. DI opfordrer Gentofte Kommune til at styrke sit samarbejde med private virksomheder og udlicitere mere. Modelfoto

DEBAT: Stærkere samarbejde kan styrke velfærd i Gentofte

Af
Jakob Scharff

branchedirektør i DI

I Gentofte Kommune skal politikerne snart vedtage næste års budget. Her skal de beslutte, hvordan de kan få de økonomiske ender til at mødes, uden at det går for hårdt ud over velfærden.

Mange kommuner er udfordret af udviklingen i befolkningen med mange flere børn og ældre i de kommende år, hvilket vil sætte økonomien under massivt pres.

Men inden politikerne ser sig nødsaget til at sænke serviceniveauet, vil vi i DI opfordre til, at de overvejer at styrke samarbejdet med virksomhederne.

Samarbejde mellem det offentlige og private virksomheder er en effektiv måde at sikre en stadig højere kvalitet, nytænkning og effektivisering af den kommunale opgaveløsning.

Et styrket samarbejde med virksomhederne kan altså være med til at sikre udviklingen af velfærden og reducere – eller måske helt undgå – behovet for forringelse af den offentlige service i de kommende år.

Eksempelvis har et plejehjem i Aalborg Kommune stoppet en potentiel smittefare mellem plejehjemmets beboere og sikret personalet mere tid til pleje og omsorg ved at lade en privat virksomhed stå for tøjvask.

I Gentofte Kommune er der gode muligheder for at forbedre samarbejdet om at udvikle velfærden.

Kun 28,6 procent af de tekniske opgaver og støttefunktioner som f.eks. rengøring, vinduespolering, it-drift og park- og vejområdet bliver i dag løst sammen med private virksomheder.

Til sammenligning har de 'bedste' kommuner involveret virksomheder ved 44,4 procent af disse opgaver.

DI anbefaler, at Gentofte Kommune får kigget de eksisterende erfaringer igennem, og med det udgangspunkt får afdækket de områder, hvor samarbejdet med private virksomheder kan øges.

Fra DI's side bidrager vi meget gerne.

Det må og skal ikke ende med at handle om ideologi – det drejer sig derimod om at sikre, at borgernes skattekroner bliver brugt klogt, så vi får mest og bedst mulig velfærd for pengene. Og det gør vi ved at samarbejde.

Publiceret 01 September 2019 08:13