Modelfoto: Mostphotos
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

KV17: Grå hår fylder lokalpolitikken

Gennemsnitsalderen for de opstillede kandidater til kommunalvalget i Gentofte Kommune ligger på 56,48 år. Det er fem år ældre end for fire år siden

Fakta

Der stiller i alt 100 kandidater op til kommunalvalget i Gentofte
42 af dem er kvinder, og 58 af dem er mænd
31 bor i Gentofte
30 bor i Hellerup
22 bor i Charlottenlund
10 bor i Dyssegård
7 bor i Klampenborg
Gennemsnitsalderen er 56,48 år

Pressede du Gentoftes 100 kommunalvalgskandidater sammen til én person, ville resultatet blive en mand på 56,48 år, der bor i postnummeret 2820. Det stemmer næsten helt overens med statistikken fra forrige valg i 2013. Bortset fra, at gennemsnitsalderen er steget med fem år.

Det ældste parti er Alternativet. Her når snittet op på 67,7 år, og her findes også den Gentofte-kandidat, der har levet længst. Hun hedder Lise Loft og er 81 år.

“Jeg vil meget gerne indgå i den gruppe, der stiller op, fordi jeg har en hel masse erfaringer fra et langt liv med græsrodsarbejde. Det vil sige jeg har nogle ting at give af til gruppen. Der er jo ikke store chancer for, at vi får otte kandidater ind - blandt andet fordi vi er i valgforbund med Enhedslisten og SF. Men jeg syntes, det kunne være sjovt at prøve at stille op,” fortæller Lise, der ved tidligere kommunalvalg har stået på Radikale Venstres liste, men blev fascineret af Alternativet, da det dukkede op for fire år siden.

“Alternativet arbejder på en helt anden måde, end andre partier gør. Jeg er specielt imponeret over, hvor meget de inddrager os medlemmer i det politiske arbejde.”

Hvad tænker du om, at Alternativets kandidater har den højeste gennemsnitsalder i Gentofte?

“Jeg synes faktisk, der er mange unge i Alternativet i det hele taget, men vi er jo også en kommune af ældre. Jeg ser virkelig mange ældre, når jeg går på gaden. Men jeg tror måske, vi er midt i en overgangsperiode, hvor der lige nu er flest ældre, men at det vender på et tidspunkt. Det er lidt sådan, at hvis man først bor i Gentofte, så har man ikke ret meget lyst til at flytte herfra. Og nogle af de unge bliver lidt tvunget ud, fordi det er rimeligt dyrt at bo her, og det er da ikke så godt.”

De liberale unge

I den anden ende af kurven ligger Lasse Evers fra Liberal Alliance. Med sine 20 år er han den yngste af de 100.

“Det lægger noget pres på mine skuldre i form af, at jeg er den, der skal bære de unges stemmer videre - at jeg ligesom er den, der kan relatere mest til, hvad de unge ønsker. Men jeg er også beæret over at få den chance,” siger han.

Liberal Alliance er også det parti, der har den yngste spidskandidat - Cecilia Catharina Buchtrup på 26 år. Og Lasse Evers mener ikke, det er tilfældigt.

“Jeg tror helt klart, at LA appellerer mere til unge. Der er meningsmålinger, der viser, at det er et af de største partier blandt unge under 24. Det, tror jeg, er, fordi de unge abonnerer på personlig frihed.”

Men hvorfor tror du, der er så få unge, der stiller op til kommunalvalget i Gentofte?

“Jeg tror generelt set, at unge desværre ikke synes, at kommunalpolitik er særligt interessant. Jeg tror måske, det er fordi, det ikke er så stort. Det er ikke ligesom Folketinget, hvor større aftaler bliver indgået. Jeg synes kommunalpolitik er det vigtigste. Det er kommunerne, der binder Danmark sammen. Det er dem, der får ældreplejen til at fungere og skolerne til at fungere. Det er dem, der sikrer, at de svageste i samfundet bliver hørt,” siger Lasse, der mener, at mere oplysning er vejen frem for at få flere unge med på den lokalpolitiske vogn.

Du skal kunne se dig selv

Et parti, der ved sidste valg formåede at nå bredt ud, var SF. I 2013 lå gennemsnitsalderen for SF-kandidaterne i Gentofte på 40 år. Nu rammer den dog 67,2 år. En stigning, spidskandidat 62-årige Brigitta V. Rick (nu den yngste i flokken) forklarer som “et sammenfald af omstændigheder.”

En af kandidaterne fra 2013 er flyttet til en anden kommune, og andre har simpelthen fået for travlt med andre ting end lokalpolitik.

Hvad betyder det for et parti at have unge kandidater?

“Det har da enorm betydning i kraft af, at man godt ved, at unge ikke er særlig interesserede i at stemme, så har det da en betydning, at man ikke har nogen unge på stemmesedlerne. Hvis man skal identificere sig med kommunalpolitik, kræver det, at man kan se sig selv i kandidaten. Men det kan man selvfølgelig godt gøre, selvom kandidaten er 62. Når jeg for eksempel siger, at SF ønsker gratis psykologhjælp til borgere under 25, så kan man godt ramme dem.”

Hvad mener du, der skal til for at flere unge engagerer sig i lokalpolitik?

“Hvis man skal have unge til at synes, kommunalpolitik er interessant, skal de inddrages, og det skal ikke kun være én gang på en camp på rådhuset i to dage. Det er også en god idé. Men vi skal inddrage dem meget mere i de beslutninger, der involverer dem. De skal føle, at der er nogen, der lytter til dem.”

Publiceret: 15. November 2017 11:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Villabyerne

Spidskandidatinterview: “Jeg synes, vi har en bred vifte af gode kulturhuse”
Spidskandidatinterview: “Jeg synes, vi har en bred vifte af gode kulturhuse”
Valget netop nu
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt