DEBAT:

Når fornuften går op i røg

Bente Frimodt-Møller (K), formand for Socialudvalget

Danmark er bagud i kampen mod rygning, og vi ligger på en 23. plads ud af 35 med hensyn til at være bedst til at forebygge rygning.

Man har i dagspressen kunnet læse, at tusindvis af danske børn og unge er hårdkogte rygere, og at der bliver flere af dem.

Det er dybt foruroligende, og vi ser samme stigende tendens i Gentofte Kommune blandt de 15-19-årige og specielt blandt pigerne. Vi ved, at næsten dobbelt så mange piger i Gentofte ryger dagligt set i forhold til resten af landet (11,2 pct. mod 6,4 pct.).

Gentofte Kommune har lige afsluttet et opgaveudvalg, der har arbejdet med politikken 'Borgerrettet Forebyggelse' for perioden 2017-2024.

Her er en af målsætningerne at reducere unges forbrug af cigaretter. Målsætningen er klar, men vejen dertil er mere kompliceret, og det kræver forskellige indsatser at nå dertil.

Det vigtigste er at inddrage og samarbejde med de unge fra start til slut. Forældrene spiller en vigtig rolle, men viljen til forandring skal komme fra de unge selv.

Vi vil indgå i et samarbejde med Kræftens Bekæmpelse om projektet 'Piger er mere cool uden røg', der specielt er møntet på de unge piger.

Derudover vil vi arbejde sammen med skoler, gymnasier og ungdomsuddannelser omkring rygestopindsatser. Vi vil arbejde gennem ung-til-ung metoden ved for eksempel at bruge rollemodeller fra sportens og musikkens verden og gerne i samarbejde med vores nye Mobile Ungekontor.

Et andet indsatsområde er hele detailleddet, hvor synlighed i butikkerne og salg af cigaretter til mindreårige er et problem.

Det vil kræve samarbejde med de butiksdrivende, men også hjælp fra politiet, hvis loven om salg til mindreårige ikke overholdes.

Det er så vigtigt, at vi får succes med radikalt at knække kurven, når vi nu ved, at rygning fortsat er den vigtigste forebyggelige enkeltfaktor med hensyn til for tidlig død og tab af gode leveår.

Publiceret 31 May 2017 09:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV