DEBAT:

Affald i Gentofte

Af Hans Henrik Samuelsen, Rebekkavej 49, Hellerup

Tilbage i 2011 gjorde jeg Gentofte Kommune opmærksom på, at en ladvogn fra Bulgarien jævnligt patruljerede gaderne i Hellerup aftenen før storskrald. Mændene i vognen tog alt af værdi. Det er økonomisk ufordelagtigt for kommunen, givetvis dårligt for miljøet og ikke mindst ulovligt.
Tendensen har udviklet sig. Sidste mandag talte jeg tilfældigt fem forskellige østeuropæiske biler. Erfaringen er, at der ikke går mere end en halv time efter storskraldet udsættes, før den værdifulde del er forsvundet.
Hvor mange forskellige biler, der kører rundt, er svært at estimere, men uanset hvad, er der nu så mange, at alle værdierne forsvinder og herved styringen med, hvor effekterne ender. Et andet problem er, at ellers nøje sorteret storskrald bliver rodet sammen, og lette effekter ender ofte med at sprede sig i kvarteret.
Resultatet af den uautoriserede indsamling er, at den mængde storskrald, der er tilbage, udelukkende er forbundet med udgifter for kommunen.
Som noget nyt er der kommet en helt anden type affaldsindsamler til - nemlig skraldespandsroderne. De gennemroder de husholdningscontainere, der står frit fremme og repræsenterer herved en helt ny form for ekstrem fattigdom i Danmark.
At der overhovedet er noget tilbage af værdi blandt det ildelugtende køkkenaffald er nærmest ufatteligt, men det er der. Det vidner om det 'brug og smid væk'-samfund, som alle på tværs af det politiske spektrum snakker om, at vi skal væk fra.
Den nuværende situation er på ingen måde holdbar. Skraldespandsroderen skaber utryghed, og de uautoriserede biler får enhver affaldsplan til at smuldre. Hvis kommunens borgere skal bidrage til at håndtere affald som en værdifuld ressource, for med tiden helt at afskaffe begrebet affald og kun snakke om ressourcer, skal borgere som udgangspunkt vide, at affaldet ender det rigtige sted. Det gør det ikke nu!

Publiceret 07 June 2017 14:30

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV