DEBAT:

Privatliv - også for flygtninge

Gitte Haslebo, direktør i Venligboerne

Når flygtninge bliver placeret i en kommune, drager de et lettelsens suk. Endelig kan de få et hjem og begynde at bygge et nyt liv op - håber de. Med sig har mange en tung bagage af traumatiserende oplevelser i deres hjemland og fra en livsfarlig flugt. Alle har svævet i usikkerhed i et asylcenter og set frem til få tilkendt asyl og information om, i hvilken kommune de skal bo.
I første omgang skal kommunen tilbyde en midlertidig indkvartering. Det er svært for mange kommuner. I Gentofte har kommunalbestyrelsen besluttet, at en større gruppe enlige mænd med stor aldersspredning skal placeres i flygtningecentret på Gentofte Hospital og bo to personer på et værelse.
Det oplever flygtningene ikke som et 'hjem'. At bo to fremmede sammen på et værelse udelukker enhver form for privatliv. Og er der noget, flygtninge har brug for efter flugten og en usikker tid i et asylcenter, så er det et privatliv, hvor de kan hvile ud, lade batterierne op og klare tankerne. Et sted, som de kan sætte et personligt præg på og invitere gæster på besøg. Men 'hjemmet' er en hospitalsstue med de velkendte smalle patientskabe og en håndvask.
Her kan de invitere en gæst til at sidde på en sengekant. Et liv uden privatliv er ikke et godt liv.
Integrationsloven giver kommunerne vide rammer for den midlertidige indkvartering, så kommunen handler ikke i modstrid med loven. Men loven skitserer kun minimumsbetingelser. Gentofte kommune kunne gøre det bedre. Vi har ressourcerne. Mange borgere på tværs af partierne bakker op om at byde flygtninge velkommen. Det vidner den støt stigende tilgang til Venligboerne om.
Så dette er en appel til kommunalbestyrelsen: Giv flygtninge en værdig midlertidig indkvartering med et privatliv.

Publiceret 18 July 2017 15:00

SENESTE TV