DEBAT:

Gentofte som miljøkommune nr. 1

Af Brigitta Rick (SF), kandidat til KV17

Gentofte blev kåret som årets ungdomskommune i 2015 og til årets idrætskommune i 2009. Hvorfor ikke gå efter at blive den bedste miljøkommune i Danmark?
SF Gentofte ønsker i samarbejde med borgere, virksomheder, forvaltning og politikere at starte en proces, hvor vi skridt for skridt gør mere og mere indenfor klima og miljø, og hver gang vi har implementeret noget nyt, som virker, skal vi fejre.
Vi kunne starte med det store skridt: at indføre cirkulær økonomi som krav, når vi skal handle med andre. En økonomi, hvor vi bevarer produkter og materialer i kredsløb og udnytter deres værdi så længe som muligt. Det, der tidligere var affald, skal i langt højere grad fungere som værdifulde input i nye produkter.
I mange år har verdens virksomheder hovedsageligt produceret efter en lineær økonomi - udvind, producer, forbrug og smid væk. Vi har oplevet velstand, som betyder, at vi trækker voldsomt på klodens ressourcer. Vi vil skulle have tre kloder, hvis alle skal leve, som vi gør i Danmark i dag. Vi bliver nødt til at tænke vores forbrug på en anden måde, og der er ikke meget tid at spilde. I 2050 vil verdens befolkning være vokset til 10 milliarder, hvor vi i dag er syv milliarder.
Når vi stiller krav til leverandørerne, tvinger vi dem til at være på forkant. Vi skal tænke vækst og miljø sammen, vækst i form af fremtidssikrede arbejdspladser.
Samtidig kunne vi plukke de lavthængende frugter - indføre genbrug af det, vi mangler (metal, plast m.v.), væk med mikroplast og unødvendig plast (plastikposer, plast om blade, i skraldespande - de kan erstattes af majsposer).
I SF tror vi på, at en kommune, der satser stort på miljøet, vil være en attraktiv kommune for alle at bo i – uanset partifarve.

Publiceret 12 October 2017 09:00

SENESTE TV