DEBAT:

Inviter borgerne indenfor

John Andersen, Fruevej 16, Dyssegård, KV17-kandidat for SF

Borgerne skal ikke kun have indflydelse på valgdagen, men også i dagligdagen. Indflydelse kræver engagerede borgere, der er villige til at tage et ansvar. Dem er der heldigvis mange af i Gentofte.

En måde at engagere sig på er at forsøge at komme med i et opgaveudvalg, men de er kun for de få udvalgte. Mange andre med engagement kan have svært ved at finde steder, hvor de kan deltage og bidrage.

Principielt skal beslutninger tages så tæt på borgerne som muligt. Det kan være med til at øge kvaliteten i de beslutninger, der tages. Derfor bør det gøres lettere at søge og få indflydelse på flere beslutninger og aktiviteter i kommunen.

Eksempler på muligheder er: Borgerne kan få en sag på kommunalbestyrelsens dagsorden, hvis de indsamler et vist antal underskrifter. En skabelon for, hvordan forslaget skal udformes, kan lægges på kommunens hjemmeside.

Der kan eksperimenteres med lokale elektroniske folkeafstemninger for den samlede kommune eller for emner, der vedrører et lokalområde.

Elektroniske diskussionsfora kan give kommunens borgere mulighed for at komme med ideer og forslag – og diskutere dem.

Der kunne oprettes borgerpaneler (eventuelt med løbende udskiftning), der følger og giver inspiration inden for udvalgte områder. Og meget mere.

Alt sammen metoder, der selvfølgelig skal skræddersys til det konkrete formål.

I Gentofte har vi alle muligheder for at skabe et åbent og gennemsigtigt demokrati. Det er en demokratisk udvikling, som skal fastholdes og videreudvikles.

Selvfølgelig tror jeg ikke, at alle ønsker at engagere sig i kommunen og i lokalsamfundet, men vi bør gøre vores for at skabe bedre muligheder for dem, der vil.

Et sådant engagement styrker demokratiet. Og så er det med til at forbinde borgerne med hinanden, skabe ansvarlighed og ejerskab og dermed et særligt tilhørsforhold til Gentofte.

Publiceret 02 November 2017 09:00

Villabyerne nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Villabyerne
SENESTE TV