DEBAT:

Er du trist og har du sorg i sindet?

Nicolas Cornill de Limousin, Blidahpark 24, Hellerup

En vinterdag for 47 år siden følte jeg mig - a kind of blue - lidt træt, trist, ked, sløv, dvask, uoplagt. Jeg gik til min nye læge, H.F., som, i øvrigt uden at kende mig, uden undersøgelse af nogen art, fortalte, at han selv følte nøjagtig ligeså, men havde fundet en genial/enkel løsning, som han selv brugte.
Udstyret med recept gik jeg på apoteket og rekvirerede et lille glas med smukke røde piller, som jeg straks begyndte at konsumere.
Virkningen var hurtig og overraskende: Jeg blev glad/lykkelig/opstemt/småpludrende/leende, og brød tit og ofte ud i megahøjlyd glædes-/lovsang fra mit ganske religiøse repertoire, uagtet om jeg var på arbejde, på vej til/fra arbejde, på restaurant eller blot på rulletrapperne i Illums Bolighus.
Af og til supplerede jeg, til forbipasserendes tydelige undren, de retoriske orale glædesanfald med hurtige, varierende rytmiske dansetrin, inspireret af skotske-/irske kædedanse, som altid har frydet mig, omend på betydelig mere afdæmpet, mindre iøjnefaldende, ekspressiv vis.
Min familie/venner/kolleger/fremmede på alfarvej undrede sig såre over min opstemte ret larmende/forstyrrende dominering af fællesrummene. Selv følte jeg, igennem lang tid, at jeg havde det enestående dejligt, at jeg havde fundet lykken, indtil jeg en dag ikke kunne finde mine vidunderpiller.
Manisk angst, uhæmmet, højtskrigende, fuldstændig ude af kontrol, flåede jeg skuffer, skabe, skrin og æsker op, og da jeg intet fandt, var jeg SÅ tæt på at springe ud af vinduet fra fjerde sal i Vermlandsgade 78, at kun en tilfældig indgribende nabo, Knud Mouritzen, reddede mig.
Jeg har aldrig tilhørt normen, haft innovativ divergenttænkende kreativ adfærd og nok altid haft lidt ADHD (Altid Driftig Hele Døgnet), men pillerne gjorde mig abnormt nørdet, uacceptabel grænseløs utilpasset i hele min væren.
Jeg opsøgte H.F. i konsultationstiden, aflagde beretning, og så ham aldrig siden. Jeg vidste ikke, at jeg havde fået lykkepiller, og har aldrig siden ønsket at prøve noget lignende. Konklusion: Måske er lykkepiller lige dig, men forlang en grundig gennembearbejdet diagnose før foranstaltningen iværksættes. Den tyske psykolog Wilhelm Schmidt siger bla.: “Fejlen ved det moderne menneske er, at det vil være lykkeligt hele tiden”.
Vi skal/kan ikke være lykkelige hele tiden, derom måske en anden gang!
Med advarende menneskekærlig empatisk hilsen.

Publiceret 20 November 2017 18:15

SENESTE TV