DEBAT:

Prygelknabe/syndebuk/mobbeofferhåndtering

Nicolas Cornill de Limousin, Blidahpark 24, Strandvejen, Hellerup

Torsdag den 12. april kl. 15. Det er spædt forår på balkonen, solen skinner, glæden, lykken, opstemtheden synes uendelig.

Du, med din skønne 4 måneder gamle småpludrende baby på armen, hilser glædesstrålende på en forbipasserende fodgænger, som responderer aggressivt 'Jeg er sur på dig'. Du spørger forundret: 'Hvorfor'? Vedkommende genreplicerer: 'Jeg husker ikke præcist hvorfor, men det var vist noget, som du sagde sidste år'.

Tænk engang, at dette menneske har spildt et helt år på at være vrissent over noget, som han ikke engang erindrer, hvad var.

Situationen er klassisk. Du kan ikke gøre alle tilpas. Selv om du lever efter devisen 'Vær imod andre, som du ønsker, at de skal være imod dig', så findes der virkelig små, ynkelige, stakkels, selvværdsmanglende, syge medmennesker, som helst vil bruge dig som en, de kan være sur på, nedgøre, sladre om, mobbe, etc., altså en prygelknabe/syndebuk.

Egen succes er bedst, men andres ulykke er ej heller at foragte. Det er noget, som du må acceptere og leve med. Det er først, når den, der gør dig ondt, rammer dig så hårdt, at du selv ændrer karakter og bliver ond, at du skal vogte dig.

Husk altid tilgivelse. Med tilgivelse får du det selv bedre, sætter dig selv fri. Ønsker andre at cementere fjendskab til en permanent situation, så lad dem om det. Nota bene: Det man gør mod andre, gør man mod sig selv.

Ondskaben ditto godheden er en boomerang. Had til andre bliver til selvhad, og respekt for andre giver selvrespekt.

Massiv dyb ondskab, f.eks. imod børn, gravide kvinder, svage medborgere etc., skal naturligvis stoppes, dokumenteres igen og igen, hvilket (iflg. Alexandra de Vera Eustaquio) er den sikreste recidiveringsprofylaxe.

Husk og glem aldrig dejlige Anne Franks evindelige smukke vise ord, kreeret i skjul for Gestapo, i et af verdens aller-ondeste øjeblikke: “Tænk, hvor vidunderligt det er, at ingen behøver vente et eneste øjeblik på at gøre verden bedre”.

Start med dig selv, gør noget godt og mærk giverlykkefølelsen. Den virker hver gang.

Publiceret 27 April 2018 13:00

SENESTE TV