DEBAT:

Hvorfor skal mennesker lide?

Geoffrey Cain, Rebekkavej 5, Hellerup

Det dejlige ved Villabyerne er, at der er plads til læserbreve, der ikke kun handler om parkeringspladser, og derfor undrer det mig, at ingen af dem handler om aktiv dødshjælp.

Jeg har længe selv været en inkarneret tilhænger af det, selv om jeg ud fra egne dyrekøbte erfaringer burde være modstander. I foråret 2017 vågnede jeg op efter en ikke særlig vellykket storoperation, og efter 14 dage i en ganske hjælpeløs og efter min mening uværdig tilstand, bad jeg overlægen om at lade mig slippe fri for til gengæld at få mine organer.

Det afviste han, fordi organerne var inficeret med lungebetændelse og derfor ikke noget at samle på. Men han havde nok ikke aflivet mig alligevel, tror jeg, og eftersom jeg i dag har det godt - på mange måder bedre end før - burde jeg være modstander af aktiv dødshjælp.

Men det er jeg ikke, fordi jeg ved, at ikke alle er så heldige som mig, og for mange mennesker - også unge mennesker - er livet en hadegave, de gerne vil takke nej til.

For ca. 30 år siden foreslog Ritt Bjerregaard oprettelse af 'dødsklinikker', hvor man kunne sige farvel til denne verden. Men hun droppede tanken, da der ikke syntes at være stemning for det. Og jeg forstår ikke hvorfor. Det danske lægeløfte kræver ikke, at livet skal opretholdes uanset hvad, men kun at lægen skal gavne.

Pudsigt nok kræver dyrlægeloven, at sårede og lidende dyr skal aflives. Hvilket betyder, at dyr på dette (eneste) område er bedre stillede end mennesker.

Jeg har aldrig forstået rationalet i dette. Er vi så ophøjede væsener, at vi skal lide mere end de firbenede?

Publiceret 23 May 2018 18:00