Julefrokost hos Sankt Lukas-søstrene (1982) Foto: Lokalhistorisk Arkiv Gentofte

Julefrokost hos Sankt Lukas-søstrene (1982) Foto: Lokalhistorisk Arkiv Gentofte

DEBAT: Uforbeholden undskyldning til 'burkabærende' Sankt Lukas-søstre

Af Nicolas Cornill de Limousin, Blidahpark 24, Strandvejen, Hellerup

Geoffrey Cains imponerende, multifacetterede causeri omkring livets terminale fase, tvinger mig til en tilståelse.

Fredag den 7. juli 2017 kl. ca. 20 sad jeg, efter en alt for våd middag, behageligt henslængt i passagersiden af min hvide Cadillac.

Tæt på krydset Bernstorffsvej/Tuborgvej, næsten henne ved Niels Andersens Vej, bemærkede jeg to temmelig kraftige, burkalignende kvindetyper. En djævel for i mig, og jeg bad min chauffør, Valdemar Mortensen, om at køre tæt på de to ofre.

Da vi nåede helt op på siden af kvinderne, rullede jeg sideruden ned og råbte John Cleese-agtigt, lallende groft og uopdragent: "Salaaaam Aleikum, mine damer. I skal være så hjerteligt velkomne her i Profeten Jesus' land, men, vi vil ikke ha' vejsidebomber her! Er det forstået?"

De to ældre kvinder, med blide ansigter, stirrede forbavsede og vantro på mig, og efter en alt for lang pause, fremstammede den ene, tydeligt chokeret, med svag sprød eksalteret stemme: "Vi er Sankt Lukas-søstre."

Jeg blev ifølge Valdemar Mortensen lidt paf, burde have erkendt min fejl, skulle have undskyldt min opførsel, men alkoholen havde effektivt blokeret al ratio.

Uforskammet fortsatte jeg: "Sankt Lukas-søstre? Ja, det kan enhver jo komme og påstå, og så skal jeg leve i angst for at blive sprunget i luften i lighed med vores udstationerede soldater, miste arme og ben? Det er slemt nok, at jeg er blind på højre øje. Uanset hvem I giver jer ud for at være, i de der villatelte, så skal I ikke udlægge bomber her på min fredelige Bernstorffsvej. Kør så, Mortensen!"

Dagen efter bemærkede min chauffør lakonisk, at han holdt af chaufførjobbet, men følte sig pinligt berørt over min adfærd. Jeg huskede ej forløbet så klart, som Mortensen refererede det for mig, men skammer mig dybtfølt over min verbale terrorkoncert.

Jeg ønsker at behandle andre mennesker, som jeg gerne selv vil behandles, tilstræber at foregå med et godt eksempel, spreder glæde og ej frygt. Derfor sender jeg en stærkt forsinket undskyldning til de to Sankt Lukas-søstre samt til alle burkabærende muslimer og kristne (nok mest nonner), som ifølge min ædru overbevisning, selv bestemmer, hvordan de vil klæde sig.

Publiceret 21 June 2018 20:30