Vor læser er ikke videre imponeret over landsholdets indsats ved VM, fornemmer man. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/Scanpix

Vor læser er ikke videre imponeret over landsholdets indsats ved VM, fornemmer man. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau/Scanpix Scanpix Denmark

DEBAT: Fodbold er krig

Peter Nissen, Skovvej 31, Gentofte

Jeg har altid været glad for fodbold. I Danmark har vi gode fodboldminder, f.eks. Sofus Krølben, bronzeholdet fra 1948, Harald Nielsen, Ole Madsen, (vognmanden fra H.I.K.) og Laudrup-brødrene.

Selv spillede jeg i V.I.F. og husker med glæde de år. Men verden udvikler sig, og intet er mere ved det gamle. Dengang lærte vi, at kammeratskabet var det vigtigste og evnen til at løfte i flok. Smukke ord, men i dag uden værdi.

Nu er der andre boller på suppen. Ivrige forældre mødes ikke alene til kampene, men også til træningen og forsøger at opildne de unge spillere helt ned til 9-10 års alderen – også her i kommunen. Der analyseres, vurderes og kalkuleres: 'Er vores Emil et talent i svøb?' og 'Gør træneren nu nok ud af ham, og hvorfor skal Nicolas ind på midtbanen, når vores søn er meget bedre?'

Også til kampene bliver der sluppet luft ud: 'Ned med ham, ellers scorer han' og 'dommeren er et røvhul'. Før i tiden var den slags mishagsytringer ikke hverdagskost – måske ude på Vestegnen, men nu er det almindeligt. Og det skal vi være glade for.

Når børnene er færdige med den slappe skole og kommer ud i erhvervslivet, så er det frem med albuerne. Nu er der altid et vågent øje på de ansatte, og er man ikke helt skarp, truer fyresedlen. Det gamle trick med, at bare man kom ind i det offentlige, så var den hellige grav velforvaret, duer ikke mere. I dag skal selv skolelærere præstere!

Så når krigen ude på arbejdspladserne begynder, har de unge, der er opdraget og præget i fodboldklubberne, en kæmpe fordel. Her taler jeg som militæranalytiker.

Det gælder også i andre henseender. Skal man presse sig ind på boligmarkedet her i kommunen, er det velkendt, at uden snavs på fingrene kommer man ikke langt. Igen hjælper en fodboldbaggrund.

Heldigvis er vi godt med - også på eliteplan. Jeg fulgte med i Danmarks kampe ved VM. Med to straffespark i de ordinære kampe og mangfoldige taktiske frispark, behørigt rost af kommentatorerne, harmdirrende protester mod dommerne, brydergreb, håndfaste tag i modstandernes bluser samt udspekuleret, defensivt spil, viste vores stolte landshold vejen frem for alle de raske drenge, der fulgte med i tv.

To scoringer i alt og så i ottendedelsfinale. Imponerende! Jeg tror aldrig, vi er kommet så langt frem før. Selve spillets kvalitet? Kan det ikke være ligegyldigt?

Publiceret 10 July 2018 14:00

SENESTE TV