"Vi er oprigtig kede af, at mange er gået forgæves i forbindelse med vores arrangementer i sidste uge, hvor vi flere steder i landet tilbød borgere med smerter i hænderne et smertetjek ved en reumatolog," skriver Dansk Reumatologisk Selskab og Gigtforeningen. Arkivfoto

DEBAT: Få et gratis smertetjek - Ja, God Morgen!

Hanne Ingerslev, Ordruphøjvej 32, Charlottenlund

I sidste Villabyerne blev mennesker med ondt i hænderne inviteret til gratis smertetjek på Gentofte Hospitals rheumatologiske afdeling.

"Der er ingen tidsbestilling. Man møder blot op på ambulatoriet/klinikken tirsdag d.9 okt kl.15.15-17.15."

Det lød jo forjættende for en kvinde (min veninde), der har daglige smerter i hænderne, så hun dårligt kan knappe sine bluser. Vi var der nok 15.30 og blev mødt af synet af en stor klynge af kvinder udenfor indgangen til afdelingen. En kom os i møde.

"I kan godt vende om. De tog kun de første 20 ind, og der er ikke noget at gøre for os andre."

Ret lamslåede vandrede vi frem til en kvinde fra Gigtforeningen, som undskyldte og indrømmede, at dette her var for dårligt. Vi foreslog, at der dog var blevet lavet en liste med navne og e-mail-adresser, så de smertelidende kvinder måske senere kunne indkaldes.

"Ja," Indrømmede hun, "det skulle jeg have tænkt på. Men gå til jeres almindelige læger og få en henvisning til en rheumatolog."

Mon til Overlæge Lars Juul? Det var ham, der så venligt inviterede i Villabyerne?

Svar fra Dansk Reumatologisk Selskab og Gigtforeningen:

Vi er oprigtig kede af, at mange er gået forgæves i forbindelse med vores arrangementer i sidste uge, hvor vi flere steder i landet tilbød borgere med smerter i hænderne et smertetjek ved en reumatolog. Interessen for at få undersøgt, om smerterne kan skyldes en gigtsygdom, har været fuldstændig overvældende i hele landet.

Ved alle arrangementer, også på Gentofte Hospital, oplevede vi, at efterspørgslen efter at få et smertetjek var fire-otte gange større end forventet. Dette kom fuldstændig bag på os, og reumatologerne, der i anledning af Den Internationale Gigtdag udførte undersøgelserne uden for deres arbejdstid, kunne desværre ikke nå at se alle.

Det store fremmøde viser et kæmpestort behov for at få tjekket sine smerter, og vi er med det samme gået i gang med at undersøge mulighederne for lignende arrangementer. Men erfaringerne fra sidste uge giver naturligvis anledning til en række overvejelser i forhold til både kommunikationen og planlægningen i fremtiden, for vores ønske er at hjælpe så mange som muligt, da det er vigtigt, at gigt opdages hurtigst muligt.

Derfor - sørg for at tale med din læge og få en henvisning til en reumatolog, hvis smerterne i leddene har stået på i mere end to uger.

Publiceret 19 October 2018 17:54