Vivi Nør Jacobsen (SF).

Vivi Nør Jacobsen (SF).

DEBAT: Forældre skal have indflydelse på skolestart

Vivi Nør Jacobsen, skolebestyrelsesmedlem og folketingskandidat i Omegnens storkreds (SF)

Mens mange forældre her i Gentofte er godt i gang med at skrive deres børn op til 1. skoledag næste år, forsøger andre forældre at holde deres børn i børnehaven et år mere. De vurderer, at deres barn har mere gavn af at være i børnehaven end i 0.klasse for nu.

Kommunalbestyrelsen i Gentofte kan dog, ligesom i alle andre byer, sætte forældres og pædagogers vurdering til side. Det synes vi i SF, der skal laves om på.

Børn er vidt forskellige, og derfor skal forældre i samråd med daginstitutionen og skolen vurdere, hvad der er bedst for det enkelte barn. Langt de fleste børn starter i skole, det kalenderår, hvor de fylder seks år. Men starter de for tidligt, kan vi høre fra lærere, at det har vidtrækkende konsekvenser for, hvordan barnet klarer sig i resten af skoletiden.

Derfor skal der lyttes til forældrene og pædagogerne, så barnets sociale og faglige udvikling ikke lider skade. Og det kan ikke undgå at påvirke et barn at lide nederlag i de små klasser, fordi barnet bare ikke var parat til at starte i skole den sommer, hvor kommunalbestyrelsen bestemte at det skulle starte.

Vi kan ikke tvangsmodne vores børn. Tværtimod går de i stykker af det. Der skal fuldt være fokus på deres trivsel, så de får ro på og lyst til at modtage undervisning, så de får de bedste muligheder for at udvikle sig til voksne mennesker.

Derfor foreslår SF at forældre, pædagoger og lærere skal bestemme børns skolestart – ikke kommunalbestyrelser. At ingen børn under tre år skal tvinges fra vuggestue til børnehave. At børn har ret til en børnearbejdsmiljølov. At man afskaffer nationale karakterranglister og mindsker brugen af standpunktskarakterer. Og at man gør nationale test frivillige.

Publiceret 09 November 2018 14:30