"Lad os sammen passe på vores fælles menneskelige nærvær. Rigtig god jul og et godt nytår, Annemarie Clement og alle I andre dejlige Gentofte-borgere," skriver en læser i dette læserbrev. Modelfoto: Mostphotos

DEBAT: "Værdien af 'det helstøbte menneske', som skabes i barndommen, er totalt glemt i Danmarks skolesystem i dag"

Torben Wilken, Stolpegårdsvej 14B, Gentofte

Torben Wilken

Hvor er det dejligt at se mennesker og læse af og om disse, der forstår værdien af nærvær med andre (Det Gode Liv 11. december, red.). Det gælder ikke kun de små dejlige babyer og deres tillid til omgivelserne. Det gælder os alle sammen.

Værdien af 'det helstøbte menneske', som skabes i barndommen, er totalt glemt i Danmarks skolesystem i dag, hvor alle skal lære så meget på så kort tid, for der er brug for dem på arbejdsmarkedet. Uden høj medmenneskelighed, 'empati', kan selv den bedste uddannelse ikke bruges i sammenhæng med andre.

Det samfund, der kræver to forældre på fuldtid på arbejdsmarkedet, for at kunne leve og betale hver sit, producerer og skaber mennesker, der ikke trives og som skaber konflikter omkring sig. Hverken psykologer eller andre terapeuter kan reparere den hjerne, der ikke fik den tid, ro og nærvær, som er forudsætningen.

Vi møder dem, der fik og dem, der ikke fik. Dem, der ikke fik, bliver ofte 'magtmennesker', som for at kunne udholde sig selv skal bestemme alt for andre. Jeg mener at bestemme, som er det modsatte af at vejlede, vise vejen til løsningen. Derfor hilser vi på hinanden på gade, ikke for at samtale, men for at vise nærvær i et fælles samfund.

Nærheden finder man ikke i iPad eller på de elektroniske medier. Nærhed er menneskesendte følelser uden mellemled. Nogle få skuespillere kan det, gribe os, men kommunikationen er envejs og ikke nærvær.

Lad os sammen passe på vores fælles menneskelige nærvær. Rigtig god jul og et godt nytår, Annemarie Clement og alle I andre dejlige Gentofte-borgere.

Publiceret 20 December 2018 18:03