Vor læser mener, at der bør sættes en mindeplade op for Benny Andersen på facaden af Ismageriet på Søborg Hovedgade. Det var nemlig digterens barndomshjem. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Vor læser mener, at der bør sættes en mindeplade op for Benny Andersen på facaden af Ismageriet på Søborg Hovedgade. Det var nemlig digterens barndomshjem. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix Scanpix Denmark

DEBAT: Kulturperle på is

Af Mogens Bang, Vesterdalen 52, Dyssegård

Kære direktør Kim Simonsen, Ismageriet, Søborg Hovedgade 34

Da jeg forgæves, efter ihærdige forsøg, ikke har kunnet komme i kontakt med dig på almindelig vis, ser jeg mig nu nødsaget til at fange din opmærksomhed via en noget større platform - et åbent brev i lokalavisen.

Uden at vide det, købte du for få år siden et lille stykke dansk kulturhistorie, da du overtog Søborg Hovedgade 34 og indrettede din populære, anerkendte virksomhed, Ismageriet. Du skal vide, at din nyerhvervelse er fødested og barndomshjem for landets store nationalskjald Benny Andersen - en folkekær forfatter, komponist og pianist, der døde sidste år.

Alle aldre kender bøgerne om Snøvsen, sangen om Barndommens Land og hundredvis af sjove og finurlige digte. Han er kort og godt noget af det mest danske vi har, stod der i nekrologerne.

Sådanne store nationale kulturpersonligheder bør både huskes og æres. Det er ganske almindelig praksis såvel i by som på land., Ukendt er det ikke at opsætte en mindeplade på huset, hvor en berømt person er født og opvokset.

Dette har jeg været i kontakt med din kommunikationsdirektør om - faktisk en længere korrespondance. Aldeles overraskende, nedslående og uforståeligt modtages idéen om en mindeplade på husets facade ikke. I stedet for at juble over denne viden, modtager jeg en erklæring om, at Ismageriet kun vil kunne medvirke, hvis der er "virksomhedstilslutning" fra andre næringsdrivende.

Det betyder på jævnt dansk, at jeg skulle gå rundt på Søborg Hovedgade og samle penge ind til en mindeplade, der koster et par tusind kroner. Denne kultur-tiggergang skulle eksempelvis gå til: en cykelhandler fra Afghanistan, en slikbutik fra Irak, en restaurant fra Rom og en kyllingegrill fra Kina.

Jeg har ikke ord for absurditeten. Det er en nationalskjald, det drejer sig om.

På Ismageriets hjemmeside kan man ovenikøbet læse "Vi har en historie at fortælle." Ja, det har I - og den burde også med stolthed rumme Benny Andersen.

Glæder mig til at opleve format og kulturforståelse fra din side, Kim Simonsen.

Modreplik fra Kim Simonsen, Ismageriet Søborg ApS:

Kære Mogens Bang.

Først og fremmest vil jeg gerne sige, at jeg nærer stor respekt for Benny Andersen. Han er en af vor tids store forfattere og kulturpersonligheder. Jeg mener som du, at Benny Andersen skal huskes og æres for den betydning, han har haft for landet. Det har jeg også fremført via den korrespondance, der gennem de sidste måneder er sket imellem Ismageriets kommunikationsansvarlige og dig.

Når det er sagt, er det vigtigt for mig at understrege, at Ismageriet Søborg ApS ikke er en offentlig, kulturel eller politisk institution. Vi er en privat virksomhed, der producerer og sælger frisklavet kvalitetsis. Det er det, vi kan, og det er ikke umiddelbart en aktivitet, der hænger naturligt sammen med Benny Andersens virke.

På den baggrund fandt vi det upassende, direkte eller indirekte, at involvere os i noget der – med rette eller ej – kunne opfattes som om, at Ismageriet forsøgte at drage fordel af, eller på anden måde lukrere økonomisk på, Benny Andersens navn. Det er dét, der er det centrale i vores beslutning. Intet andet.

Med ”virksomhedstilslutning” menes der, at hvis der lokalpolitisk og/eller blandt de øvrige erhvervsdrivende opstod et fælles ønske om at etablere et mindesmærke for Benny Andersen på/eller ved ejendommen Søborg Hovedgade 34, er sagen naturligvis en anden. Det har vi ligeledes gjort klart overfor dig flere gange. Både skriftligt og mundtligt. Det har hidtil ikke været vores opfattelse, at der på nuværende tidspunkt eksisterer en sådan opbakning jf. også de udmeldinger, vi tidligere har kunnet læse i denne avis i artiklen 'Borger: Snøvsens far fortjener at blive mindet'.

Blandt andet kunne man den 17. oktober 2018 læse, at Gentoftes borgmester Hans Toft (K) ikke mente, at der var basis for et sådan tiltag, hvilket vi i Ismageriet har lænet os op ad.

Publiceret 22 January 2019 07:45