Biblioteket anbefaler:

David Vann, Caribou Island

Af
Af litteraturkonsulent Signe Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

Ud fra forsiden at dømme kunne 'Caribou Island' godt ligne en helt anden type bog, end den er. Men få ting er, som de giver sig ud for at være, og da slet ikke denne bog.

Når man først begynder at læse i den, vil man opdage, at forsidebilledet passer som fod i hose. De stålgrå, kolde sten i forgrunden, det isblå vand og de ildevarslende mørke skyer på himmelen. Magen til skræmmende forside skal man lede længe efter, og indholdet er bestemt ikke mindre ildevarslende.
Alligevel er 'Caribou Island' en sand pageturner. Sådan en bog, man hele tiden er nødt til at bladre lidt frem i, fordi man ikke kan vente med at finde ud af, hvad der sker. Sådan en bog, hvor teen bliver kold, fordi man glemmer at drikke af den, og telefonen ringer, uden at man hører den.

Vi befinder os i Alaskas rå og ubarmhjertige natur. På en lille ø i en gletsjersø i ødemarken har det midaldrende ægtepar Gary og Irene besluttet sig for at udleve Garys livsdrøm: at bygge en hytte på Caribou Island og flytte derud. I hård kuling sejler de stakkevis af bjælker ud til øen, mens et ægteskabeligt rædselskabinet af indgroede vaner og uvaner folder sig ud.

Kvinden, Irene, vil ikke se Gary som det, han er – en håbløs drømmer, der ikke er i stand til at se noget, som det er. Og Gary, der er drevet af tredive års skuffelse og fortrydelse, vil ikke se projektets vanvid og endnu et nederlag i øjnene. De får det værste frem i hinanden i en selvforstærkende og underspillet magtkamp med omdrejningspunkt i kaskader af uudtalte bebrejdelser.

Inde på fastlandet følger børnene Rhoda og Mark forældrenes forsøg på at udleve en drøm, der mere og mere ligner en opvisning i alt det, der er galt. Alle drømmer de om et bedre liv, og alle forsøger de at flygte uden at være i stand til at flytte sig en millimeter.

Med sin knivskarpe pen blotter David Vann den dunkle vrangside af menneskelige relationer, og med et præcist og stemningsskabende sprog skriver han perlerækker af sandheder frem, der er så enkle og slående, at det er utroligt, man aldrig selv har set dem.
'Caribou Island' er amerikanske David Vanns debutbog, men man kan ikke gøre andet end håbe på, at der meget snart kommer mange flere.

null

Publiceret 27 August 2011 06:30