'Dejlig er jorden' er Marit Tusviks sjette roman.

'Dejlig er jorden' er Marit Tusviks sjette roman.

Biblioteket anbefaler:

'Dejlig er jorden' af Marit Tusvik

Af
Af litteraturkonsulent Signe Langtved Pallisgaard

Gentofte Hovedbibliotek

Sikke en sjov og finurlig bog, tænkte jeg, da jeg lagde Marit Tusvik 'Dejlig er jorden' fra mig efter endt læsning.

Romanens fortæller tager os på en forunderlig rejse tilbage til sin barndoms landskaber, tilbage til den lille by, hvor hun boede sammen med sine forældre og sine søskende de første elleve – lykkelige – år af sit liv.

I 'kommunens hus' presset ind under det tusind meter høje fjeld, hvor familien boede og hun voksede op, møder hun sin afdøde far og genoplever alt det, der var engang, men ikke er længere.

Tid og rum ophæves, og det virker som om, alt kan ske. Alt står åbent. Romanen er som at følge en lille sti gennem et iltert landskab og aldrig vide, hvad der dukker op rundt om det næste hjørne.
Men man farer aldrig vild, for fortælleren holder en trygt i hånden hele vejen. I et sanseligt, drømmende og poetisk sprog tegner Marit Tusvik et farverigt og sprudlende portræt af en familie og en barndom i en lille norsk by i 1950'erne.

Kometer farer i rasende fart mod jorden, og huse brænder ned i dette mylder af en fortælling, der pirrer sanserne og stiller spørgsmålet: Hvad får et barn til at skrive det hele ned, i al hemmelighed, for sig selv i mørket?

'Dejlig er jorden' er en dejlig og anderledes roman. En hyldest til livet, barndommen, jorden under vores fødder og alt det skæve.

Marit Tusvik, der er fra 1951, er norsk forfatter. Hun debuterede i 1979 og har siden udgivet mere end tyve bøger: skuespil, digtsamlinger, børnebøger og romaner.

'Dejlig er jorden' er hendes sjette roman. Og den første på dansk.

'Dejlig er jorden' er en hyldest til livet.

'Dejlig er jorden' er en hyldest til livet.

null

Publiceret 12 September 2011 08:00