Rundt om 'fantasisten' Jeppe Eisner

Jeppe Eisners livs har altid haft Bakken og Dyrehaven som omdrejningspunkt. Men rundt om det cirkler familien, musikken, rejserne, fodbolden og maden. For blot at nævne lidt af alt det, der fylder meget i 60-års fødselarens tilværelse

Af
Af Pernille Borenhoff

De seneste 17 år har Jeppe Eisner boet midt i den Dyrehave, der stort set siden hans fødsel har været omdrejningspunkten for hans liv.

Langt de fleste af Jeppe Eisners billeder er malet på stedet. Og stedet er meget ofte Bakken og Dyrehaven. Og Eremitageslottet. Næsten hver onsdag kører han bilen op foran slottet for at male herfra.

"Man bliver jo mere magelig med årene", som han siger.

Jeppe og familien

Både hans far, mor, mormor og en af farens tanter var malere. Så det lå mere eller mindre i kortene, at det skulle han også være.

"Jeg har aldrig gået på akademiet, og der står godt nok mange steder, at jeg er autodidakt. Men med så mange malere i familien vil jeg nærmere sige, at jeg er miljøskadet, og at jeg har været i god, gammeldags mesterlære", siger han.

Jeppe Eisner og hans kone Gitte har to døtre. Den ene er jockeytræner på Galopbanen, den anden er gift med en mand fra Bali og har beriget ham med to børnebørn.

"Det er fantastisk at få børnebørn. Jeg havde ikke troet, at jeg selv skulle blive lige så tosset som de andre bedsteforældre, jeg kender. Men det er jeg blevet".

Og noget tyder på, at male-generne er gået i arv. For det ældste barnebarn, der i dag er 11 år, er ifølge Jeppe Eisner meget dygtig til at tegne og male.

"Det er ligegyldigt, hvad hun gør med en pensel, så er det rigtigt. Mit eget yndlingsmaleri er et, jeg har malet af hende, hvor hun er på vej til at male en fastelavnstønde. Hun er så fin og alfeagtig".

Jeppe Eisner med sine karruselheste, der blev lavet af arbejdsløse billedhuggere på Bali.

Jeppe Eisner med sine karruselheste, der blev lavet af arbejdsløse billedhuggere på Bali.

Jeppe og Bakken

Hans far, Ib Eisner, var Bakkenmaler - en titel, som Jeppe med egne ord med glæde og stolthed har arvet.

Hver sommer tog faren Jeppe og hans bror Morten med til Dyrehavsbakken. Her sad de og iagttog det folkeliv, der udspandt sig for fødderne af dem.

"Jeg kan huske, hvordan vi så paraderne med Professor Tribini. Min bror kan i øvrigt stadig citere alt, hvad han sagde. Jeg iagttog folk. Her var masser af ben og balloner. Jeg kan stadig huske, da jeg som 11-12-årig malede mit første billede fra Bakken.

Jeppe og lyset

Jeppe Eisners første billeder var inspireret af forsiderne på Beatles-albummene.

"Enhver maler starter i sin egen tid. Men jeg er en ultrakonservativ maler og synes ikke, at der er nogen malere siden impressionisterne, der siger mig noget".
Impressionisterne lærte Jeppe Eisner at kende, da han som ganske ung boede et par år i Paris.

"Jeg blev fascineret af deres måde at skildre lyset på. Lyset flytter sig jo, og alle steder forandrer sig, når lyset ændrer sig. For at male lyset skal man have særlige farver, og jeg er meget gammeldags og blander selv mine farver ud fra en meget gammel teknik". siger han.

Kunsthistorisk er Jeppe Eisner ikke sådan at sætte i bås. Men hans datter Tippe er nok den, der kommer tættest, når hun benævner ham som fantasist.

Jeppe og Bali

Jeppe Eisners ene datter er gift med en balineser, og han har tilbragt fem-seks vintre på øen.

"Jeg var der blandt andet, da øen var meget påvirket af terrorbomberne. I den by, min svigersøn kommer fra, er der mange billedhuggere, og på grund af manglen på turister var de blevet arbejdsløse. Derfor fik jeg ideen til, at de skulle hjælpe med at lave en karrusel. Så de skar karruselheste og søslanger. Og jeg malede. Karrusellen har blandt andet kørt på Bakken og til gøglerdagene på Frilandsmuseet", fortæller han.

Jeppe og fodbolden

Ufrivilligt havnede Jeppe Eisner engang i begyndelsen af 1980'erne til en fodboldkamp i Idrætsparken.

"Min første tanke var, hvad jeg dog lavede her. Men så opstod der en situation, som jeg kunne se, at jeg kunne male. De næste 10 år havde jeg fast plads bag danskernes mål i Parken. Jeg så samtlige kampe med guldholdet. Spillerne var store personligheder, og jeg er måske den første maler i verden, som har malet et helt fodboldhold i størrelsesforhold 1:1. Billedet er i øvrigt købt af Carlsberg".

I dag er Jeppe Eisner ikke så fascineret af dansk fodbold. Til gengæld følger han Barcelona tæt.
"Måske rejser jeg inden længe til Barlecona for at male Messi. Han er en artist og en stor personlighed".

Jeppe og maden

Jeppe Eisners far fandt på at udstille i Brøndsalen i Frederiksberg Have, hvor familien Hurtigkarl huserede.

I dag hænger flere af Jeppe Eisners billeder i Jan Hurtigkarls restaurant på Frederiksberg samt i Færgecafeen på Christianshavn. Desuden er han indretningskunstner i Restaurant Den Røde Cottage i Taarbæk. I disse dage er han ved at færdiggøre et meget stort maleri i brødrene Prices nye restaurant i København.

"Det er et overflødighedshorn af mad. En hel niche fyldt med mad", forklarer han.

Jeppe og musikken

Jeppe Eisner har fået en håndbygget guitar i fødselsdagsgave.

"Det er en af mine ældste venner, der selv har bygget den. Det er som at få en stradivarius. Jeg hygger mig med at spille sammen med et par gutter, men jeg har ingen ambitioner om at optræde med musikken. Det er jeg slet ikke god nok til. Jeg elsker blues og de gamle drenge som Eric Clapton. Han er et forbillede for mig. Hans uafhængighed tiltaler mig. Jeg er selv på 20. år ædru alkoholiker".

Jeppe og portrætterne

Jeppe Eisner har malet flere end 100 personer fra hele kloden.

Blandt andre Hendes Majestæt Dronning Margrethe, Kronprins Frederik, Prins Joachim, Suzanne Brøgger, Jesper Klein, Fuzzy med familie, Erik Wedersøe, Georg Poulsen, Holger Laumann, Lasse og Mathilde, Sanne Salomonsen, Arne Melchior, Erhard Jacobsen, Johannes Lund Poulsen, Jes Søderberg og Sepp Piontek.

I anledning af Jeppe Eisners 60-års fødselsdag er der åbent hus på Enghavevej 4 i Klampenborg onsdag den 1. februar kl. 14-17.

Publiceret 31 January 2012 18:00